Orbán Viktor: Meg kell erősíteni a hazai kkv-szektort

A következő évek feladata, hogy a nagy cégek mögött fölerősödjön a magyar kis- és közepes vállalkozói szektor – fogalmazott a kormányfő.

KG
2014. 09. 26. 20:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő szavai szerint az ország gazdasága számára fontosak a nagyberuházások, így Nyíregyházán a dán Lego fejlesztései is, de „szívünkhöz a legközelebb a kkv-k állnak”. „Azt szeretnénk, ha ők adnák az ország törzsét, ők tartanák meg egyfajta gazdasági gerincként ezt az országot” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök ennek kapcsán nyomatékosította, a következő uniós költségvetési ciklusban a Magyarország számára rendelkezésre álló források nagyobb részét – a gazdaságfejlesztés jegyében – a kis- és közepes vállalkozásokhoz kell eljuttatni. Vélekedése szerint ahhoz, hogy Magyarország „bombabiztos” gazdaságnak legyen tekinthető, 12-13 ezer, exportképes, magyar kézben lévő kkv kellene.

Ettől még nagyon messze vagyunk, ezért még sokat kell dolgozni – mondta a kormányfő, hozzátéve, biztos abban, hogy ezek között a cégek között sok nyíregyházi lesz. Kifejtette, a helyi ipari park nagy ereje a városnak, és a kormány – ahogyan eddig is – továbbra is segít majd befektetőket találni.

A magyar gazdaság jövője az olyan kis- és közepes vállalkozásokon múlik, mint az ISO Kft. – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Szentendrén, a műanyag nyílászárókat gyártó cég új üzemcsarnokának és bemutatótermének átadásán.

A nyírségi megyeszékhely elmúlt négy évben elért eredményeiről szólva a kormányfő elmondta, nehéz összehasonlítani a 2010-es Nyíregyházát a 2014-essel. Mint mondta, négy évvel ezelőtt ez egy gyenge város volt, „amit agyonnyomott, térdre kényszerített az adósság, erősebb volt a kilátástalanság, mint a remény”. Nyíregyháza ma erős város, nincs adóssága, a munkanélküliséget pedig sikerült erőteljesen csökkenteni – sorolta az eredményeket a miniszterelnök, hozzátéve, „majd ha mindenkinek lesz munkája, akkor lehetünk elégedettek”.

Több ezer munkahely jött létre nemcsak a közmunkában, hanem a város ipari parkjában is, mert egy gazdasági szakembert, Kovács Ferencet választottak meg 2010-ben a nyíregyháziak. És ha például az ipari park bővülését megnézzük – folytatta a kormányfő –, akkor mindenki láthatja, hogy jó döntés volt ilyen szakembert állítani a város élére.

„Nyíregyházának van karaktere, van kultúrája, van lelke, erős lábakon áll (...), és úgy gondolom, egy sikerváros” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a városban van dinamizmus, ezért Nyíregyháza – az ország egyik leggyorsabban fejlődő városaként – nagy jövő előtt áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.