Packázik a Tesco a Kúriával?

A multinacionális cég máig nem ismertette azokat az adatokat, amelyek kiadására a Kúria kötelezte.

2014. 09. 03. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt korábban megírtuk, megszegte törvényben foglalt kötelezettségét a Tesco áruházlánc, amikor a legnagyobb forgalmú kereskedelmi vállalat alkalmazottait érintő, 2010–2012-es évekre vonatkozó kérdésekben nem működött együtt a dolgozókat képviselő szakszervezettel. Erről hozott nemrégiben határozatot a Kúria. Úgy tűnik azonban, a Tesco Globál Áruházak Zrt. nem törődik a felülvizsgálati bíróság nemrégiben hozott döntésével, és továbbra is megtartja magának azokat a számsorokat, amelyekből megállapítható, hogy a láncnál milyen körülmények között dolgoztatják és milyen terhelésnek teszik ki a magyar alkalmazottakat.

Az információkra a második éve vár a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ), dacára annak, hogy az általa képviselt, a Tesco áruházakban dolgozó magyar munkavállalók kapcsán felmerülő adatok ismeretére a munka törvénykönyve is feljogosítja. A KDFSZ által kért adatok adhatnának hiteles alapot a következő évi bértárgyalásokhoz, illetve avatottá tehetnék az érdekvédőket a dolgozóktól érkező panaszos megkeresések kezelésében.

– Tavalyelőtt kértük először, hogy a Tesco bocsássa rendelkezésre a többi között a munkavállalóknak kifizetett bérek, túlórapénzek, műszakpótlékok és egyéb, a munkavégzéshez szorosan kapcsolódó kiadások összegeit – mondta lapunknak Bubenkó Csaba, a szervezet elnöke. Megerősítette: a Tesco még nem reagált az adatkiadással kapcsolatban, helyette a szeptember elsején kinevezett országos személyzeti igazgató, Iglódi-Csató Judit bemutatkozó látogatást kezdeményezett a KDFSZ elnökével.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.