A kínaiak építenék a gázvezetéket?

Felmerült a lehetősége annak, hogy a kínaiak építsék meg az észak–déli gázfolyosó egy részét.

Buzna Viktor
2014. 10. 02. 4:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajlandó volna Kína megépíteni a Lengyelországtól az Adriáig húzódó gázvezetéket? – vetette fel a minap a Kínai Társadalomtudományi Intézet pekingi konferenciáján a Lódzi Egyetem kutatója. Dominik Mierzejewski előadása során részletes térképen mutatta be: a lengyelek északról, Szlovákián és Magyarországon át, horvátországi vagy szlovéniai célállomással építenének vezetéket. Ez volna az az észak–déli gázfolyosó, amely az orosz fűtőanyagtól mentesítené részben a térséget.

Az eseményen megjelent kelet-közép-európai kutatóknál csak a kínaiak voltak jobban meglepve, amikor lengyel kollégájuk felvetette a távol-keleti állam részvételének lehetőségét. Nem sokkal később a Pekingi Sajtóklub egyik eseményén a Kínai Kereskedelmi Minisztérium szóvivőjének, Sen Tan-jangnak (Shen Danyang) tettük fel a hallottakról a kérdést. A szóvivő azonban elmondta, nincs tudomása hasonló befektetésről, de ha lesz ilyen, arról a kínai kivitelező cégeknek kell dönteniük.

Megkérdeztük az eseményen a hazánkat képviselő Matura Tamás Kína-szakértőt is, ő mit tud a gázvezeték tervéről. A szakember szerint egyelőre nincsenek róla konkrét információk. Az unió célja az integrált gázvezetékrendszer kiépítése, ráadásul a cseppfolyós gázt vezető LNG technológiában nagy jövőt látnak – ilyen típusú logisztikai útvonalat építene Lengyelország is. Hozzátette, a horvátok érdekeltek lennének az ügyben, évek óta tervezik egy LNG-terminál létrehozását Krk szigetére.

Az észak–déli gázfolyosó terve már évek óta napirenden van. A vezetékrendszer útvonala még bizonytalan, de az egyik eleme minden bizonnyal a Felsőzellő (Velké Zlievce) és Vecsés között húzódó szlovák–magyar gázvezeték lesz. Az egyik tervezett végpont Horvátországban lenne, ahol tengeren érkező cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas állomást építenek ki. A másik, lengyel végpont pedig várhatóan jövőre áll üzembe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.