Az év végéig eldőlhet, hogy merre fut a Déli Áramlat

Az új magyarországi nyomvonal 360-380 kilométer hosszú lehet, a vezeték Röszkénél lépne be hazánkba.

NT
2014. 10. 29. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság írásos tájékoztatása szerint lehetőség van arra, hogy a vezeték új nyomvonala részben a korábban tervezett, de végül elvetett Nabucco csővezeték útvonala mentén haladjon. Ezért a vállalat elsődlegesen azt vizsgálja, hogy lehetséges-e a meglévő tervek és adatok felhasználása, ami megkönnyítené és felgyorsíthatná a tervezési és engedélyezési munkákat.

A Déli Áramlat építésének előkészítése a tervek szerint halad – hangsúlyozta az MVM, hozzátéve, hogy az időzítésben nem jelent különbséget a nyomvonal változása.

Az új magyarországi nyomvonal 360-380 kilométer hosszú lehet, a vezeték Röszkénél lépne be Magyarországra, majd a városföldi gázcsomópont érintése után Rajkánál hagyná el az országot az osztrák Baumgarten felé.

A Déli Áramlat előzetes műszaki tanulmánya az év végére készül el, ekkor születik majd egy előzetes költségbecslés arról, hogy az Ausztria felé vezető, a szlovén nyomvonalnál másfélszer hosszabb útvonal milyen többletköltséget jelent.

A kormány célja, hogy az ellátásbiztonságot minden lehetséges eszközzel növelje, a több vezeték kiegyensúlyozott földgázportfóliót jelent Magyarország számára. A Déli Áramlaton körülbelül évi 38 milliárd köbméter földgáz érkezne az európai piacra, az országon áthaladó tranzit mellett Magyarországra mintegy 4-6 milliárd köbmétert szállíthat évente a vezeték üzemeltetője – közölte az MVM.

A társaság válaszában felidézte: ez év januárjában az Európai Bizottság a gázvezeték megépítésében érintett uniós tagállamok egyetértésével az orosz féllel közösen munkacsoportot alakított, hogy 2014 végéig létrehozza a Déli Áramlat projekt egységes, az uniós jognak megfelelő működési és jogi keretrendszerét, egyidejűleg lehetővé tegye a bilaterális kormányközi megállapodások fenntartását az egységesen kialakított módosításokkal. A munkacsoportot létrehozó dokumentumban a tagállamok jóváhagyták, hogy a bizottság tárgyal az orosz féllel.

Az MVM a maga részéről minden döntést meghozott annak érdekében, hogy a beruházás terv szerint elkészülhessen – hangsúlyozta válaszában a társaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.