Közbeszerzés: a legkisebbek is nyerhetnek

Tavaly ötből négy közbeszerzést a hazai kisebb cégek nyertek el, ezzel hozzájuk került az ilyen közköltések negyede.

Jakubász Tamás
2014. 11. 17. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind nagyobb jelentőségre tesznek szert a közbeszerzések a magyar gazdaság életében. Tavaly – a korábbi esztendőkhöz képest – emelkedett az eljárások száma, s nőtt az ilyen keretek közt elköltött pénz mennyisége is. A múlt évben már megközelítőleg tizenkétezer procedúra zajlott le eredményesen, ez ügyben 2012-höz viszonyítva negyvenszázalékos emelkedést jegyeztek fel. Az összegeknél még nagyobb változás figyelhető meg: két esztendővel ezelőtt 1333 milliárd forintról szóltak a közbeszerzések, tavaly pedig már majdnem 2400 milliárdról. Kiemelhető az is: a tavalyi eljárások értéke a hazai össztermék, a GDP nagyjából nyolc százalékát tette ki, a mutató korábban öt százalék körül mozgott.

E fontos számszaki összefüggésekre az a dokumentum hívja fel a figyelmet, amelyet az új közbeszerzési törvény előkészítése kapcsán nemrégiben a Miniszterelnökség tett közzé. A javaslat felidézi, hogy az unió az utóbbi időben több jogszabályt is elfogadott a témakörben, s a passzusokat a magyar jogrendbe is be kell illeszteni. Az új szabályrendszer kialakítását úgy végezné el a kormány, hogy közben ügyelne rá: a kis és közepes cégek több lehetőséghez jussanak. Az ajánlatok értékelésekor előnyhöz juthatnak azok a vállalkozások, amelyek új munkahelyeket hoznak létre, s árujuk, szolgáltatásuk – a minőség, az innovatív megoldás vagy más tényező okán – értéket képvisel. A kicsi, közepes cégeket közmegbízás elnyeréséhez segíthetik hozzá az új eljárási szabályok, s az is, hogy bizonyos esetekben olcsóbbá válna a jogérvényesítés.

A kormány követné korábbi célkitűzését, előmozdítva a hazai kis, közepes gazdasági szereplők sikerét a közbeszerzésekben. A mikro-, kis- és középvállalkozások a tavalyi eljárások 83,7 százalékát nyerték el. E közmegrendelések összege meghaladta a 658 milliárd forintot, a summa a teljes érték 27,5 százalékát adta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.