Jól teljesít a hazai szolgáltatásexport

A szolgáltatások exportjának és importjának egyenlege 1208 milliárd forintot tett ki az első három negyedévben.

mr
2014. 12. 09. 20:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szolgáltatások exportja így 4024 milliárd forintot, importja 2817 milliárd forintot tett ki a szeptember végéig tartó időszakban.

A turizmus szolgáltatáscsoport bevétele 1027, a kiadása 371 milliárd forint volt, a mérleg többlete így 656 milliárd forintot tett ki, 77 milliárd forinttal többet, mint az előző év azonos időszakában. A Magyarországra látogató külföldiek száma 3,9 százalékkal, a külföldre látogató magyarok száma 1,7 százalékkal nőtt – írja a KSH.

A szállítási szolgáltatások exportja 1060, importja 622 milliárd forint volt az első kilenc hónapban, amely a bevételek forintban számított értékének 16 százalékos, a kiadások értékének pedig mintegy tizedével való bővülését jelenti. A szállítási szolgáltatások mérlegének egyenlege 438 milliárd forint volt, 93 milliárd forinttal több, mint az előző év első kilenc hónapjában.

A szolgáltatáscsoport egyenlegének javulásához leginkább a közúti és a légi szállítási szolgáltatások járultak hozzá. Az e-útdíj 2013. július 1-jétől történő bevezetése jelentősen növelte az exportot, főleg az idei év első félévében – írja a KSH.

Az import bővülése elsősorban az EU-15 tagországaival folytatott külkereskedelem élénkülésére vezethető vissza. A légi szállítási szolgáltatások bevételei több mint ötödével emelkedtek, a kiadási oldal bővülése ennél kisebb mértékű, 8,3 százalékos volt. A légi szállítások exportján belül kiemelkedik a légi személyszállításokból származó bevétel mintegy 30 százalékos növekedése a statisztikai hivatal adatai szerint.

Az üzleti szolgáltatások bevétele 1567 milliárd forint, kiadása 1704 milliárd forint volt 2014 első kilenc hónapjában. A szolgáltatáscsoport mérlegének passzívuma az első három negyedévben 138 milliárd forint volt, 8 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában. Nagymértékben, több mint negyedével esett vissza az építési-szerelési szolgáltatások bevétele és kiadása is – írja a KSH. Az egyéb üzleti szolgáltatások exportján belül kiemelkedik a számviteli, könyvelési, könyvvizsgálói és adó-tanácsadási szolgáltatások bevételének 15 százalékos bővülése. Importoldalon a számítástechnikai és információs szolgáltatások 12, a távközlési szolgáltatások 3,4 százalékkal estek vissza, míg az egyéb üzleti szolgáltatások behozatala 6,1 százalékkal emelkedett – írja a statisztikai hivatal.

A szolgáltatás-külkereskedelemben – a turizmus adatai nélkül – hazánk legfontosabb partnere 2014 első három negyedévében is Németország: a bevételek 18 százaléka származik innen, a kiadások 25 százaléka irányult az országba. 2014 első három negyedévében a Németországba irányuló export 5,2, az onnan származó import 8,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Magyarország második legfontosabb exportpartnere az Egyesült Királyság, a harmadik Ausztria. E két országból az összbevétel 8,4, illetve 8,0 százaléka származott.

Magyarország második legfontosabb importpartnere az Egyesült Államok, a harmadik pedig az Egyesült Királyság, ahova a magyar szolgáltatás-külkereskedelmi összkiadás 12, illetve 7 százaléka irányult – olvasható a KSH kiadványában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.