időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Jól teljesít a hazai szolgáltatásexport

mr
2014.12.09. 20:48

A szolgáltatások exportjának és importjának egyenlege 1208 milliárd forintot tett ki az első három negyedévben.

A szolgáltatások exportja így 4024 milliárd forintot, importja 2817 milliárd forintot tett ki a szeptember végéig tartó időszakban.

A turizmus szolgáltatáscsoport bevétele 1027, a kiadása 371 milliárd forint volt, a mérleg többlete így 656 milliárd forintot tett ki, 77 milliárd forinttal többet, mint az előző év azonos időszakában. A Magyarországra látogató külföldiek száma 3,9 százalékkal, a külföldre látogató magyarok száma 1,7 százalékkal nőtt – írja a KSH.

A szállítási szolgáltatások exportja 1060, importja 622 milliárd forint volt az első kilenc hónapban, amely a bevételek forintban számított értékének 16 százalékos, a kiadások értékének pedig mintegy tizedével való bővülését jelenti. A szállítási szolgáltatások mérlegének egyenlege 438 milliárd forint volt, 93 milliárd forinttal több, mint az előző év első kilenc hónapjában.

A szolgáltatáscsoport egyenlegének javulásához leginkább a közúti és a légi szállítási szolgáltatások járultak hozzá. Az e-útdíj 2013. július 1-jétől történő bevezetése jelentősen növelte az exportot, főleg az idei év első félévében – írja a KSH.

Az import bővülése elsősorban az EU-15 tagországaival folytatott külkereskedelem élénkülésére vezethető vissza. A légi szállítási szolgáltatások bevételei több mint ötödével emelkedtek, a kiadási oldal bővülése ennél kisebb mértékű, 8,3 százalékos volt. A légi szállítások exportján belül kiemelkedik a légi személyszállításokból származó bevétel mintegy 30 százalékos növekedése a statisztikai hivatal adatai szerint.

Az üzleti szolgáltatások bevétele 1567 milliárd forint, kiadása 1704 milliárd forint volt 2014 első kilenc hónapjában. A szolgáltatáscsoport mérlegének passzívuma az első három negyedévben 138 milliárd forint volt, 8 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában. Nagymértékben, több mint negyedével esett vissza az építési-szerelési szolgáltatások bevétele és kiadása is – írja a KSH. Az egyéb üzleti szolgáltatások exportján belül kiemelkedik a számviteli, könyvelési, könyvvizsgálói és adó-tanácsadási szolgáltatások bevételének 15 százalékos bővülése. Importoldalon a számítástechnikai és információs szolgáltatások 12, a távközlési szolgáltatások 3,4 százalékkal estek vissza, míg az egyéb üzleti szolgáltatások behozatala 6,1 százalékkal emelkedett – írja a statisztikai hivatal.

A szolgáltatás-külkereskedelemben – a turizmus adatai nélkül – hazánk legfontosabb partnere 2014 első három negyedévében is Németország: a bevételek 18 százaléka származik innen, a kiadások 25 százaléka irányult az országba. 2014 első három negyedévében a Németországba irányuló export 5,2, az onnan származó import 8,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Magyarország második legfontosabb exportpartnere az Egyesült Királyság, a harmadik Ausztria. E két országból az összbevétel 8,4, illetve 8,0 százaléka származott.

Magyarország második legfontosabb importpartnere az Egyesült Államok, a harmadik pedig az Egyesült Királyság, ahova a magyar szolgáltatás-külkereskedelmi összkiadás 12, illetve 7 százaléka irányult – olvasható a KSH kiadványában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.