időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Moszkva velünk közösen oldaná meg a helyzetet

VZ
2014.12.03. 19:25

Oroszország EU-nagykövete biztos abban, hogy Moszkva folytatja a tárgyalásokat Szerbiával, Ausztriával és Magyarországgal.

Vlagyimir Csizsov a Rosszija 24 orosz állami hírtelevíziónak szerdán adott nyilatkozatában hozzátette: a török csomóponttól a gázvezeték különböző irányokba ágazhat majd el. Azt mondta, hogy Törökországból ugyanúgy eljuthat az orosz földgáz azokba az országokba, amelyek mindeddig abban voltak érdekeltek, hogy az orosz gáz a Déli Áramlaton keresztül jusson el hozzájuk.

A diplomata Bulgária következetlenségéről beszélt, mert nem tudtak önálló döntést hozni ebben a kérdésben. (Az Európai Bizottság az úgynevezett harmadik uniós energiacsomagba foglalt szabályozásra hivatkozva állíttatta le nyáron Bulgáriával a Déli Áramlat ottani szakaszával kapcsolatos előkészületeket. A harmadik energiacsomag szerint a földgázt szállító orosz Gazprom nem lehet a vezeték tulajdonosa.) Az EU-nagykövet véleménye szerint nem Oroszország tehet arról, hogy a beruházás nem valósul meg.

Vlagyimir Csizsov kijelentette, hogy Oroszország „lelkiismerete” tiszta, mert tényleg végig akarta vinni a beruházást. Emlékeztetett arra, hogy az főként orosz pénzből épült volna meg.

Az orosz nagykövet szerint csak a közvéleményt lephette meg a Déli Áramlat megvalósításának leállításáról történt bejelentés, de az energetikai területen dolgozó szakembereket aligha. Legfeljebb annak az ideje érhette őket váratlanul, mert, mint mondta „az, hogy ide vezet az ügy, eléggé megjósolható volt”.

Csizsov viszont azon csodálkozott, hogy Moszkva nem kapott köszönetet, és elismerést az Európai Uniótól azért, hogy „előzékeny volt” és utat adott annak, hogy a szervezet álláspontja érvényesülhessen.

Oroszország Európai Unióhoz akkreditált nagykövete a Rosszija 24 állami tévének nyilatkozva cáfolta, hogy a Gazpromnak elfogyott volna a pénze a Déli Áramlatra és azt is elutasította, hogy Oroszország zsarolná az Európai Uniót a gázvezeték megvalósításáról való lemondással.

Ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn jelentette be, hogy nem kezdik meg a Déli Áramlat kiépítését. „Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedélyt Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezetékrendszer Fekete-tengerben való kiépítését – közölte.

Oroszországnak joga volt elállni a Déli Áramlat megépítésétől, ezt mi tudomással vesszük. Kétségtelenül új helyzet állt elő, nekünk most nincs más lehetőségünk, mint új forrásuk után nézni – kommentálta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Szijjártó Péter a kialakult helyzetet. A külügyi és külgazdasági miniszter rámutatott: Közép-Európa energiabiztonságához fontos a diverzifikáció, az azeri alternatíva mind a forrás, mind az útvonal tekintetében ezt megvalósítja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.