Csökkentek a bankkártyák terhei

Januártól csökkentek a bankok fizetési kötelezettségei az állam felé, ami megindította a kártyás vásárlások után felszámított díjak mérséklését.

Hajdú Péter
2015. 01. 20. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megindulóban van a verseny a bankok között azt követően, hogy a kormányzat csökkentette a bankkártyás vásárlások után fizetendő tranzakciós illetéket, hiszen ennek nyomán a bankok jó része csökkentette díjait – nyilatkozta lapunknak a BankRáció.hu pénzügyi szakportál elemzője. Gergely Péter elmondta, a tranzakciós illeték mértéke ugyan marad 0,3 százalék, de az eddigi 6000 forintos évi felső határ helyett az idei évtől legfeljebb 800 forintot kell fizetni a bankoknak ügyfelenként, az érintős (PayPass) kártyák után pedig mindössze 500 forint a fizetési kötelezettség felső határa.

Hogy pontosan miben engedtek a bankok, az változó. Akad ugyan olyan pénzintézet, amely egyszerűen csökkentette a vásárlások után fizetendő illeték felső határát, de a bankok nagyobb része azonnal érezhető kedvezményeket nyújt ügyfeleinek. Van hitelintézet, amelynél január elsejétől megszüntették a tranzakciós adóval megegyező mértékű, a kártyás vásárlásokra kivetett díjat. Máshol a hitelkártyás vásárlás után engedték el a tranzakciós terheket, ráadásul itt a hitel kamatát is csökkentették mintegy fél százalékponttal. Ez utóbbi egyébként nem ritkaság, hiszen a bankok többsége a jellemzően vásárlásra használt hitelkártyák díjainak csökkentésén keresztül érvényesíti a tranzakciós illetékcsökkentést. Ezek – a jellemzően 0,1–0,5 százalékpont közötti hitelkamat-csökkentések – kizárólag azokat érintik, akik nem tudják határidőre visszatölteni a hitelkártyára a hónap folyamán elköltött összeget. (A visszatöltési határidő általában a tárgyhót követő hónap 15. napja.)

Ennél sokkal többen érzik viszont magának a kártyadíjnak a csökkentését, amire a bankok jó részénél szintén sor került. Annál is inkább ideje volt ennek, mert az esetek többségében úgy kerülték el a tranzakciós illeték felszámítását, hogy inkább a bankkártyák éves díját növelték meg a bankok. Hogy éppen mekkora a januártól élvezett kedvezmény, az nagyon eltérő. Az egyik véglet, ahol alig 3,5 százalékkal engedtek a kártya éves díjából. A skála másik végén az a bank áll, ahol egy százalék híján felére esett vissza a plasztiklapka 12 havi költsége. A bankok nagy többsége azonban öt és húsz százalék közötti engedményt ad a tavalyi díjakhoz képest a betéti és hitelkártyák díjainál.

S talán még nincs vége a banki költségek csökkentésének. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanis a Napi Gazdaság című lapban elmondta, jelenleg is intenzíven zajlanak a bankszövetséggel a tárgyalások arról, miként lehetne csökkenteni a bankadót. Nincs szó a fizetési teher teljes kivezetéséről, de hitelezés fejében korrigálni lehetne annak mértékét. A hitelezés erősödésétől a jelenlegi – hitelszűke idején megindult – gazdasági bővülés erősödését reméli a kormányzat. Amennyiben pedig csökkennek a banki terhek, úgy a verseny akár a további banki költségek mérséklését is kikényszerítheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.