Lekoppintaná Horvátország a magyar modellt

„A devizahitelek »forintosítása« Horvátország számára is elfogadható volna.”

MNO
2015. 01. 17. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aleksic elmondása szerint Horvátországban is vonzó az a modell, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában már korábban bevezetett, hogy megmentse a frankalapú hiteleseket a teljes csődtől. Szerinte hasonló intézkedés Horvátország számára is elfogadható volna.

Más közgazdászok viszont úgy fogalmaznak, hogy „egy dolog kívánni valamit, és egy másik dolog a valóság”. Damir Novotny közgazdász szerint amennyiben Horvátország átvenné a magyar modellt, és beavatkozna a devizaárfolyamba, az az európai pénzügyi piactól való elszigeteltségét vonná maga után. A közgazdász arra is figyelmeztet, hogy Budapest politikája miatt több külföldi bank is kivonul a magyarországi piacról.

Horvátországban hatvanezer állampolgárnak van frankalapú hitele, 3 millió euró értékben, ennek 92 százaléka lakáshitel. Az aktuális devizaárfolyam szerint a frank elérte a 7,538 kunát, ami 18 százalékkal több, mint két nappal ezelőtt – írta alap.

Csütörtök délelőtt a svájci jegybank váratlanul eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, a lépés hatására pedig a kuna jelentősen gyengült az alpesi devizával szemben.

Pénteken a Bloomberg is dicsérte a magyar miniszterelnök lépéseit. Mint írta: a legjobb pillanatban jött a bankoknak a forintosítás, miután a frank árfolyama, amelyben a deviza- és devizaalapú jelzáloghitelek túlnyomó többségét felvették Magyarországon, jelentősen erősödött a forinttal szemben a svájci központi bank csütörtöki intézkedése nyomán. A Magyar Nemzet csokorba gyűjtötte a hazánkat ért dicséreteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.