Varga: Ezermilliárdos pluszkiadástól mentesült az ország

Különösen figyelik, hogy a svájci frank árfolyama hogyan változik a forinthoz képest.

MNO
2015. 01. 21. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter elmondta, hogy mivel a jelzálogalapú devizahitelek döntő többsége svájci frankban van, ezért különösen figyelik, hogy a svájci frank árfolyama hogyan változik a forinthoz képest. A svájci frank árfolyamküszöbének eltörlése miatt a tavaly törvénybe foglalt árfolyamrögzítés jelentősen segítette a devizahiteleseket, hiszen a svájci frankot 256, az eurót 309 forinton rögzítették, így összesen körülbelül 700 milliárd forintos törlesztőrészlet-növekedéstől sikerült megmenteni ezeket a devizahiteleseket.

Varga Mihály kiemelte azt is, hogy a 2010-hez képest alacsonyabb devizaarány az államadósságban mintegy 170 milliárd forinttal kisebb törlesztést eredményezett, míg a tavaly előtörlesztett önkormányzati adósságnak köszönhetően 85-90 milliárd forintos „könnyebbség van”. Összességében így 1000 milliárd forintos pluszkiadástól mentesült Magyarország – jelentette ki. „Magyarországon az elmúlt évek következetes adósságleépítő politikájára volt szükség ahhoz, hogy most ez a probléma jóval kisebb legyen” – fogalmazott Varga Mihály.

Arra a kérdésre, hogy az üzemanyagár-csökkenés miért nem érvényesül például a kenyér árában, tekintettel arra, hogy a pékszövetség benzináremelkedés esetén fel szokta hívni a figyelmet ennek hatásaira a kenyér árában, Varga Mihály kifejtette: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is vizsgálja az inflációs folyamatokat, és az látszik, hogy a kereskedelem egy része lassabban érvényesíti az árakban a fogyasztói árak csökkenését.

„Ugyanazt tapasztalják most az emberek, mint amit a devizahiteleknél tapasztaltak, hogy amikor árfolyam-növekedés volt, egyből változott a törlesztőrészlet, amikor azonban kedvező árfolyamváltozás volt, nem nagyon változtak a törlesztőrészletek” – mondta. Hozzátette: figyelemmel kísérik, hogy mely szektorokban hogyan alakulnak az árak.

Varga Mihály „légből kapottnak” nevezte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) számításait, amelyekkel a testület arra figyelmeztetett kedden, hogy a vasárnapi zárva tartás 200-250 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést, valamint 25-30 ezer munkahely megszűnését okozná.

Kiemelte: a VOSZ és a Liga Szakszervezetek a vasárnapi kiskereskedelmi forgalom teljes eltűnésével számolnak, holott azok nagy része, aki vasárnap vásárol, majd hétfőtől szombatig teszi ezt meg. „Nyilvánvalóan egy bizonyos kisebb arányú vásárlás eltűnhet a forgalomból, de hogy teljes egészében azzal számoljunk, hogy ez eltűnik, az nonszensz, lehetetlen” – mondta.

Varga Mihály szólt arról is, hogy a munkahelyek megmaradásával számolnak a kiskereskedelemben, mivel több felmérés szerint is jelentős létszámhiány van az ágazatban: a foglalkoztatási szolgálat számai alapján 2500 üres álláshely van a kereskedelmi szektorban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.