Varga: Jó ötlet volt az árfolyamrögzítés

A svájci jegybank csütörtöki lépése megerősítette a korábbi kormányzati döntés megalapozottságát.

MD
2015. 01. 15. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a devizahiteleknél jelentkező bizonytalanság jelentős kockázatokat hordoz az egész magyar gazdaság számára.

Varga Mihály rámutatott: a kormány a svájci frank alapú hiteleknél végrehajtott 256,5 forintos, valamint az euró alapúaknál a 309 forintos rögzítéssel – az eddigi hatások alapján – összességében több mint 500 milliárd forintos tartozás-növekedéstől védte meg a devizahiteleseket.

Elmondta: az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.

A svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, amelyek az elmúlt években jelentősen mérsékelték az ország sebezhetőségét. Az adósság, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni kívánja a kormány – szögezte le a nemzetgazdasági miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.