Kissé homály a devizahitel az uniós bíráknak is

Az Európai Bíróság csütörtökön teret nyitott a devizakölcsön-szerződések egyes kérdéseinek vizsgálatához a román igazságszolgáltatás számára is.

Jakubász Tamás
2015. 02. 26. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós grémiumot egy kolozsvári bírói fórum kereste meg kérdéseivel. Az ügy alapját a Volksbank két devizakölcsön-szerződése adta: a kontraktusok lehetővé tették, hogy a hitelintézet – a pénzpiac jelentős változásai miatt – egyoldalúan módosíthassa a kamatlábat. Emellett a hitelmegállapodásokban szerepelt az is, hogy a bank kockázati jutalékot számíthat fel. Két hitelfelvevő azonban tisztességtelennek vélte az említett kikötéseket, így került az ügy előbb a román, majd az európai bírói fórum elé.

A csütörtökön közzétett ítélet szerint az uniós bírák úgy látták: a kamatláb egyoldalú módosítását lehetővé tévő feltétel nem tartozik a szerződés legfontosabb, alapvető elemei közé, szerepe inkább kiegészítő jellegű. Hasonlóra jutott a testület a – teljes hiteldíjmutatóban egyébként viszonylag jelentős részt vivő – kockázati jutalék kapcsán is. Mindebből pedig az következik, hogy nem kell figyelembe venni az uniós jogszabály egyik tiltását, azaz megvizsgálható, hogy a két szerződési kikötés tisztességes-e vagy sem. A román bíróság ugyanakkor az eset valamennyi részletének áttekintése után úgy is állást foglalhat, hogy a kamatemelés és a kockázati jutalék mégiscsak kardinális elem. Ekkor viszont – az Európai Bíróság szerint – azt kell ellenőrizni, hogy a megállapodások adott pontjai világosak voltak-e s azokat az ügyfél megérthette-e.

Mindenképpen árulkodó ez ügyben az Európai Bíróság ítéletének egyik utalása. Eszerint az uniós bírákban is felmerült a kérdés: a fogyasztó pontosan tudhatta-e, mit is kell érteni a kamatemelés okaként meghatározott jelentős pénzpiaci változások alatt. Bizonytalanság ébredt a luxembourgi szakemberekben annak kapcsán is, vajon kellően átláthatók-e az indokok a kockázati jutalék ügyében.

A román bíróság az uniós iránymutatás alapján folytathatja eljárását. S így akár arról is ítéletet mondhat: tisztességesek-e az egyoldalú kamatemelésről és a kockázati jutalék felszámításáról szóló szerződési feltételek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.