Nem csökkent az adósság

Több mint ötszázmilliárd mínuszt jelentett a forint gyengülése.

Csécsi László
2015. 02. 18. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csökkent, de nem is nőtt tavaly az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) mért aránya – ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank tegnap publikált előzetes számaiból. Az adatok szerint a tavalyi és a 2013-as év végén is 77,3 százalék volt az arány. A forintban kifejezett adósság viszont nőtt: 1436 milliárddal lett több, mint egy évvel korábban volt, így az év végén 24 521 milliárd forintot tett ki. A növekedést azonban ellensúlyozta, hogy a gazdaság a várakozásokat meghaladó mértékben, három és fél százalékkal bővült 2014-ben.

Az államadósság alakulásában jelentős szerepet játszott az árfolyam mozgása. A forint gyengülése miatt csak az év utolsó három hónapjában 142 milliárd forinttal emelkedett meg a tartozás. Ez azt jelenti, hogy az adósság csaknem fél százalékpontos növekedése vezethető vissza a magyar fizetőeszköz gyengülésére. A negyedik negyedévben a forint másfél százalékkal gyengült az euróval szemben. A forintárfolyam alakulása azért van nagy hatással az adósságra, mert annak mintegy harmada külföldi fizetőeszközben áll.

Ezek egyébként még nem a végső számok, a végleges GDP-adatokat ugyanis 2015 márciusában közli a Központi Statisztikai Hivatal, ezért a pontos adósságadatot is később, március 31-én publikálja a jegybank.

A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint az adósság alakulása megfelel az alaptörvény azon kitételének, hogy az adósságnak alacsonyabbnak kell lennie az előző év végi aránynál. Ez azért lehetséges, mert a tartozást ebben az esetben változatlan árfolyamon kell számolni, márpedig a forint gyengülése 2014 egészében 530 milliárd forinttal növelte meg a tartozást. Vagyis változatlan árfolyamon számolva az adósság a GDP-nek körülbelül a 75,6 százalékát tenné ki.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatokra reagálva megjegyezte, míg 2002 és 2010 között 55,1-ről 80,9 százalékra nőtt, vagyis évente átlagosan 3,2 százalékponttal emelkedett az államadósság GDP-hez mért aránya, addig az utóbbi négy évben, 2014 végére 3,6 százalékponttal, 77,3 százalékra mérséklődött. A tárca szerint a kormány számos intézkedést hozott az adósságcsökkentés érdekében: a költségvetés hiányát 2011 óta három százalék alatt tartja, és sikerült csökkentenie az adósság finanszírozási költségeit.

Az adósság szerkezete is átalakult tavaly. A devizaarány 2014-ben csökkent, és idén nem várható piaci devizakötvény-kibocsátás a nemzetközi piacokon, a lejáró kötvényeket forintból finanszírozza az állam, így tovább csökkenhet a devizában jegyzett adósság aránya. A belföldi tulajdonban lévő papírok aránya a 2013. évi 46-ról 48 százalékra emelkedett, ezen belül tíz százalékra növekedett a lakosság részesedése az adósság finanszírozásában. A tárca azt is megjegyezte, hogy ma már olcsóbban lehet megújítani a lejáró tartozásokat, 2010 óta a rövid hozamok az öt százalék fölötti szintről 1,6 százalék közelébe, a hosszú hozamok pedig a hét százalék fölötti szintről három százalék közelébe csökkentek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.