A spanyoloknál köt ki a mangalicáink fele

A magyar hízómangalicából 20 ezer kerül a vágóhidakra, a belőlük készülő termékek többségét prémium áruként exportálják.

MNO
2015. 04. 03. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország mellett jelentős piaca még a mangalicának Japán, Szingapúr, Hongkong, valamint az Egyesült Államok, de a húsából készült termékek kaphatók több nyugat-európai országban is. Ezekre a piacokra azonban összesen jut annyi termék, mint egyedül Spanyolországba – mondja Tóth Péter. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke arról is beszámolt, hogy Magyarországon mintegy 9500 mangalicakoca van, és 60 ezer hízó. A hízókból mintegy 40 ezret háznál vágnak le, 20 ezret pedig a vágóhidakon. Évente mintegy 30 ezer sonka, 15 ezer lapocka és 10 ezer karaj kerül Spanyolországba. A teljes értékesítést figyelembe vége a hazai mangalica ágazatnak az éves árbevétele mintegy 12 milliárd forint.

Az elnök az ágazat számadatairól annak kapcsán beszélt, hogy egyesületének küldöttsége április 8-a és 13-a között Spanyolországban szakmai programon vesz részt. Ennek keretében rendezik április 9-én azt a konferenciát és árubemutatót Madridban, amelyen a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete is bemutatkozik a spanyol szakmai közönségnek, megismerkedik spanyol feldolgozókkal, emellett pedig találkozik az Ibériában ibérico sertést (ez a spanyol megfelelője a mangalicának) tartók szövetségének képviselőivel. Ez azért fontos, mert Spanyolországban megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint a magyar mangalica veszélyezteti a helyi tradicionális ibérico sertés piacát.

A spanyolországi konferenciára az egyesületet elkíséri Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára is. A szakpolitikus elmondta, hogy az elmúlt években a magyar mangalicatermékek olyan prémium árukká váltak, amelyeket a világnak egyre több országában keresnek. Kiemelte, hogy emiatt döntött úgy a szaktárca, hogy évente mintegy 100 millió forinttal támogatja a magyar mangalicatenyésztők bel- és külföldi promóciós tevékenységét, valamint a termékek minőségfejlesztését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.