Gázt hoz a Gazprom?

Szakértők szerint hibát követne el a kormány, ha a hazai gáztároló-kapacitásokat átengedné az orosz vállalatnak.

Illés József
2015. 04. 10. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly taktikai hibát követne el a kormány, ha átengedné az ellenőrzést a magyarországi gáztárolók felett az orosz Gazpromnak – nyilatkozták lapunknak iparági szakértők. A szakemberek annak kapcsán mondták el ezt, hogy a napokban nyilvánosságra került hírek szerint a Gazprom az idén már nemcsak 700 millió köbméter földgázt tároltatna be a hazai befogadóállomásokon, mint tavaly, hanem 1,5 milliárd köbmétert. Méghozzá úgy, hogy garanciát kérne arra: a Magyarországon tárolt gázkészletét nem lehet eladni ellenőrizetlenül harmadik félnek, például Ukrajnának. Vagyis a magyar föld alatti tárolókat kezelő állami cég, a Magyar Villamos Művekhez tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. a későbbiekben nem üzletelhetne a tárolt orosz gázzal.

A gáztárolók bérbeadása az oroszoknak ugyanakkor azt is jelenti – állítják a szakemberek –, hogy ismét erősödik a Gazprom befolyása Magyarországon. Ezzel párhuzamosan pedig növekszik országunk már ma is hozzávetőleg 80 százalékos függősége az orosz gáztól. A Gazprom stratégiai célja pedig egyértelmű – állítják az elemzők. Az orosz cégnek ugyanis már azért is megéri lekötni a magyar tárolókat, hogy minél nagyobb részben kiszorítsa a nyugati importgázt a magyar piacról.

Magyarországon a kereskedelmi tárolókban, vagyis a zsanai, a hajdúszoboszlói, a kardoskúti, a pusztaedericsi befogadókban hozzávetőleg 4,2 milliárd köbméter gáz helyezhető el. A szőregi biztonsági gáztároló kapacitása 1,2 milliárd köbméter, amihez további megközelítőleg 700 millió köbméter kereskedelmi tárolási teljesítmény adódik hozzá. Az ország éves gázszükséglete pedig eléri a 8-10 milliárd köbmétert.

A szakértők úgy látják: a saját ellátásbiztonságunk fokozása érdekében kellene megtöltenünk a befogadóegységeket, nem az orosz igények kielégítése végett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.