Jöhet a felminősítés

A gazdasági növekedés és az adósság szerkezete is fontos.

Wiedemann Tamás
2015. 05. 16. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén akár három és fél százalékkal is nőhet a magyar gazdaság – ismertették tegnap a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított előrejelzésükben.

Az elemzők jövőre lassulással számolnak, a bruttó hazai termék (GDP) 2016-ban két és fél százalékkal bővülhet. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy mindkét prognózisát javította a Morgan Stanley, miután korábban az idei évre 2,9, míg jövőre 2,3 százalékos növekedéssel kalkulált.

A Portfólió.hu beszámolója szerint a bankcsoport hangsúlyozza, hogy ezzel optimistább az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzésénél. Az elemzésben kiemelték: sok piaci szereplő arra számít, hogy a magyar hatóságok gyengébb forintárfolyamban érdekeltek, azonban a folyó fizetési mérleg jelentős többlete a szakemberek szerint erősítheti a forintot. Vagyis ennek alapján nem biztos, hogy megvalósul majd a gyengébb forintról szóló forgatókönyv.

A hitelminősítők jobb besorolása mellett több érv is szól. Magyarország pénzügyi értelemben kevésbé sérülékeny, ily módon egyre kisebb mértékben van kitéve a külső pénzügyi sokkhatásoknak. Az egyre robusztusabb gazdasági növekedést is pozitívan értékelik a hitelminősítők, miközben fontos érv lehet a felminősítés mellett a csökkenő adósságráta.


Kiderült az elmúlt években: a kormány nemcsak abban elszánt, hogy folyamatosan csökkenő pályán maradjon az államadósság, hanem a szerkezetében is biztonságosabb állomány kialakítására törekszik. Folyamatosan csökken a devizában fennálló adósság, ezzel párhuzamosan nő a forintban kibocsátott állampapír-állomány. Biztonságosabb finanszírozást tesz lehetővé az is, hogy a kormány nagyobb súlyt fektet a hazai befektetők állampapír-vásárlására is, s ennek hatására folyamatosan emelkedik a lakosság kezében lévő államkötvények mennyisége.

A hitelminősítők pozitív ítéletének szempontjából kifejezetten jókor jött a devizaalapú hitelek forintosítása is, ez szintén csökkenti az ország pénzügyi kiszolgáltatottságát a gyakran változó forintárfolyam tükrében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.