Nem vett vissza a hazai Uber

Miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint minden Uber-sofőr megbukott az adóhatósági ellenőrzésen, immár 1,7 millió követője van a szolgáltatásnak a Facebookon.

Horváth Attila
2015. 05. 28. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig három héttel azután, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, a tárca megfelelő szervei ellenőrizni kezdik a sofőrszolgáltatóként működő Ubert, az adóhatóság közölte, minden vizsgált személynél találtak szabálytalanságot. A mobilalkalmazáson keresztül működő sofőrszolgálatot kipróbáló revizorok arról számoltak be, hogy – annak ellenére, hogy üzletvitelszerűen taxiztak – egyetlen sofőrnek sem volt adószáma, és nem adott számlát. A gépkocsikban se taxaméter, se számla-, se nyugtatömb nem volt. Megállapították, hogy taxiengedéllyel és alkalmassági vizsgával sem rendelkeztek a szerződött sofőrök. Így akár 200 ezer forintos büntetésre is számíthatnak, a pontos összeget még nem állapították meg.

A vizsgálatok ellenére az Uber magyar Facebook-oldalának 1,7 millió követője van, és több szolgáltatást is reklámoznak az oldalukon. Utoljára egy hónapja indult akciójuk, amelynél egy egészséges főzést reklámozó céggel fogtak össze. Ebben házhoz szállítást vállalnak, és ajándékokat is nyerhetnek a játékukban részt vevők. Az Ubert ugyanakkor egyre több országban próbálják ellehetetleníti a hatóságok, miután Magyarországhoz hasonlóan mindenhol a taxisok tiltakozni kezdtek a szolgáltatás ellen.

Lapunk tegnap számolt be róla, hogy utoljára a milánói bíróság határozata rendelkezett a mobilalkalmazás, az Uber POP betiltásáról, mivel tisztességtelen versenyhelyzetet eredményezett a piacon. A vállalatnak 15 napja van teljesíteni a bíróság határozatában foglaltakat, ellenkező esetben napi húszezer euró büntetést kell fizetnie. Az olasz fogyasztóvédelmi hatóság nem értett egyet a betiltással, szerintük ez csökkenti az utazók választási jogát, és rontja a versenyhelyzetet.

Az Uber POP-ot korábban Németországban már betiltották, Spanyolországban és Hollandiában pedig felfüggesztették. Franciaországban nemrég született egy olyan törvény, amely ellehetetlenítené a vállalatot, az alkotmánytanács határozata alapján ugyanis minden taxi- és magánsofőr köteles az egyes fuvarok után visszatérni egy központi helyre, vagy meg kell állniuk egy parkolóban. A mobilalkalmazáson keresztül zajló szolgáltatásban részt vevő sofőröknek azonban nincs hasonló bázisuk, és a parkolókban sem szoktak ellenőrizhetően megállni. Boris Johnson londoni polgármester létszámstopot vezetne be, mivel szerinte a magánsofőrök már háromszor annyian vannak, mint a taxisok. Mexikóvárosban néhány nappal ezelőtt tüntettek a taxisok, lezárták az utakat, és szintén a betiltást követelték. Kína egyik nagyvárosából, Kantonból is kitiltották az amerikai céget, és saját alkalmazást fejlesztettek a helyére. Ez azonban nem magánsofőrökkel, hanem taxitársaságokkal működik együtt.

Amerikai lapértesülések szerint az Uber piaci értéke mintegy 41 milliárd dollár, és további befektetők is érdeklődnek a szolgáltatás iránt, már a részvénykibocsátás is szóba került. Kerestük az Uber magyarországi képviseletét azzal kapcsolatban, hogy mi a véleményük a NAV eddigi vizsgálatairól, tartanak-e más, a külföldiekhez hasonló szankcióktól. Későbbre ígértek tájékoztatást.

Csak a taxisokra hajtanak a fogyasztóvédők. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) lapunk kérdésére elmondta, nem vizsgálják az Uber-sofőröket, mert nem vállalkozás és magánszemély közötti viszonyról, hanem magánszemély és magánszemély közötti kapcsolatról van szó. Kiss Anita tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, ezzel szemben a taxisokat a drosztokon, illetve próbautazással az utakon is ellenőrzik. Egyebek közt azt figyelik, hogy a taxaméter által jelzett alapdíj megfelel-e a táblázatban szereplőnek. Az idegenforgalmi szezon tavalyi ellenőrzésekor 144 személytaxi-szolgáltatót ellenőriztek, ebből 21 esetben állapítottak meg mulasztást.

A szóvivő hozzátette, június elsején kezdik a taxisok mellett a nyári idegenforgalmi ellenőrzéseket. Ezek kiterjednek a szezonális termékekre, a vendéglátóhelyekre, a fesztiválokra és az alkalmi rendezvényekre is. Érintik többek között a gyermekjátékokat, a fürdőruhákat, a napszemüvegeket, a strandlabdákat és a söröket árulókra is. A vendéglátóhelyek ellenőrzésekor vizsgálják az italok pontos mérését, az egyik legfontosabb ellenőrzési szempont az árfeltüntetés lesz. Tavaly mintegy 1800 vendéglátót ellenőriztek nyáron, harminc százalékuknál tártak fel szabálytalanságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.