Indiai autóipari cég épít gyárat Magyarországon

Korábban a szintén indiai Tatáról lehetett hallani, de ők Ausztriát választották.

MTI
2015. 08. 05. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházás kezdeti szakaszára 30 milliárd forintot fordít az autóipari beszállító cég, amennyiben a szükséges engedélyek rendelkezésre állnak. A cég képviseletében eljáró projektvezető elmondta, hogy 100 ezer négyzetméter nagyságú telken, zöldmezős beruházással építik fel a gyárat, amely 2017-re készül el.

Tájékoztatása szerint az első időszakban a Mercedes-gyár Kecskeméten készülő egyik típusához fognak 2018-tól lökhárítókat gyártani. Az új gyár közvetlenül a Mercedes-gyár mellett épül. A város közgyűlése egyhangú határozattal támogatta a mezőgazdasági területre vonatkozó rendezési terv módosításának elindítását.

Az SMG honlapján már szerepel is Magyarország, lásd fenti képünket. Takács Péter az általa képviselt vállalatról elmondta: az 1975-ben indult indiai családi vállalkozás mára a világ 40. autóipari beszállítójává fejlődött. A világ 25 országában 140 gyáregységgel van jelen, 2009 óta Magyarországon is. Visszapillantó tükröket gyártanak Mosonszolnokon, valamint egy logisztikai központ is van Hegyeshalomban. Magyarországon 1600 saját alkalmazottja van a cégnek, csak a magyar piacon 310 millió euró árbevételt értek el tavaly, több autógyárnak szállítanak kábelkötegeket, tükröket és egyéb alkatrészeket. A cégcsoport 2014-es árbevétele 6,1 milliárd dollár volt.

Az indiai autóipari beszállító Samvardhana Motherson Group beruházása Kecskeméten újabb példa arra, hogy Magyarország vonzó befektetési célpont, sikeres befektetési politikával – mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár hangsúlyozta: a 30 milliárd forintos beruházással tervezett újabb gyártóbázis további lendületet ad a magyarországi autóipar fejlődésének, amelynek teljesítménye az idén az első öt hónapban több mint 13 százalékkal nőtt. A csoportnak ez már a harmadik gyára lesz Magyarországon, a tervek szerint 2017-ben kezdi meg működését. Szabó László kiemelte, hogy az ország keleti régiójában 450 új munkahely jön létre az indiai beruházással.

A cég a mosonszolnoki gyárában is újabb fejlesztéseket tervez. A mostani 30 milliárd forintos beruházás csak az első lépcső – jelezte. A világ 20 legnagyobb autóipari beszállítójából 15 már jelen van az országban. A cégek beruházási döntését nem csupán a költségek határozzák meg, fontos tényező a magyar munkaerő precizitása, kreativitása – tette hozzá az államtitkár.

Mi az az SMG?

Az SMG a világ 50 legnagyobb autóipari beszállítójának egyike, több mint 70 ezer dolgozót foglalkoztatva 170 gyárában 5 kontinens 25 országában. Az SMR Hungary Bt. a legutóbbi üzleti évében 306 millió euró nettó árbevételt ért el, a vállalat mosonszolnoki és mosonmagyaróvári gyáraiban illetve a hegyeshalmi logisztikai központban 1600 dolgozót foglalkoztat. Az SMR Hungary mára a világ legnagyobb autó visszapillantó tükröket előállító gyárává fejlődött: évente közel 7 millió garnitúra külső tükröt szállít a legjelentősebb személyautó-gyártóknak, fő vásárlói a VW, az Audi, a Porsche, a BMW, a Daimler, a General Motors, a Kia/Hyundai és a Fiat/Chrysler csoport.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.