Óriási kölcsönt kapott Kazahsztán

A bejelentésre a tenge csaknem 30 százalékkal, 255,26-ra gyengült a dollárhoz képest.

MTI
2015. 08. 21. 20:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank pénteken azt közölte, hogy Kazahsztán a kölcsön révén mérsékelni tudja a kőolaj árcsökkenéséből eredő, előre nem látható következmények kedvezőtlen hatásait.

Az ADB közleménye szerint a kölcsönből részben infrastrukturális korszerűsítéseket finanszíroz és új munkahelyeket teremt a kazah kormány. Az Ázsiai Fejlesztési Bank az öt évre szóló hitelt két egyenlő részletben folyósítja.

A kazah központi bank csütörtöktől lebegteti nemzeti valutáját, a tengét, azaz megszűnt a jegybank által előírt sávszél, az árfolyamot a piaci kereslet-kínálat alakítja.

A bejelentésre a tenge csaknem 30 százalékkal, 255,26-ra gyengült a dollárhoz képest. Pénteken 14 órakor a dollár 238 tengét ért. Csütörtökig a dollárhoz képest 170-198 tenge volt a sávszél.

A kazah gazdaságot komolyan sújtja, hogy jelentősen csökkent legfontosabb exportterméke, a kőolaj világpiaci ára. Karim Maszimov kazah miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy Kazahsztánnak olyan körülményekre kell felkészülnie, amikor „a kőolaj hordónkénti ára 30-50 dollárt ér majd, és az ország által exportált más nyersanyagok ára is meglehetően nyomott lesz”.

Kazahsztán tavalyi olajtermelése 80,8 millió tonna volt, 1,2 százalékkal kisebb a 2013. évinél.

Tavaly 4,3 százalékra lassult a kazah GDP-növekedés a 2013. évi 6 százalékos bővülés után, elsősorban a kőolaj és a fémek világpiaci árcsökkenése miatt. A kormány az idei évre a gazdaság még szerényebb, 1,5 százalékos növekedésére számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.