Újra kamatot vágott a kínai jegybank

25 bázisponttal 4,6 százalékra csökken az irányadó ráta.

MNO
2015. 08. 25. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott a kínai jegybank kamatvágási mechanizmusa, tavaly november óta immáron ötödik alkalommal csökkentették az irányadó rátát – olvasható a BBC-n. A mostani alapkamat-csökkentés, – melynek mértéke 25 bázispont – szerdától lép majd életbe, ezzel 4,6 százalékra csökkentve a kamatot. A jegybank a betéti kamatot 1,75 százalékra vágta. A központi bank szeptember 6-i hatállyal 0,50 százalékponttal, 18,0 százalékra csökkenti a nagybankok kötelező tartalékrátáját, hogy friss tőkét szabadítson fel hitelezésre.

A kedden elfogadott döntésekkel a jegybank fokozta a gazdaság támogatását, miközben lassul a növekedés és teljes összeomlással fenyegetnek a tőzsdék. Az elemzők által várt lépést a piacok úgy értelmezték, hogy Peking kitart az idei évre tervezett 7 százalékos gazdasági növekedés mellett. A bejelentés fellendítette az európai részvényárfolyamokat. A londoni FTSE-100 indexe 3.3 százalékot, a német Dax 4,4 százalékot és a francia Cac pedig 4,6 százalékot ugrott a hír hatására.

A Bloomberg amerikai hírügynökség jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kínai hatóságok nem hajtanak végre közvetlen beavatkozásokat a részvénypiacokon ezen a héten, csak a korábban meghozott intézkedések hatását mérik fel. Egyes kínai vezetők úgy vélik, hogy a részvénypiaci felfordulás korlátozott hatást gyakorol a reálgazdaságra, így ennek fényében a tőzsdék támogatását célzó potenciális költségek túlságosan magasak. Mások viszont úgy látják, hogy feltétlenül szükség van beavatkozásra, mert a részvénypiaci árak csökkenése kockázatokkal jár a bankrendszerre nézve.

A frankfurti DAX index 1,55 százalékos, a londoni FTSE-100 index 1,14 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,74 százalékos pluszban indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,69 százalékkal, az FTSEurofirst 300 index pedig 1,80 százalékkal emelkedett. A kőolaj világpiaci ára emelkedik, de továbbra is 6,5 éves mélypontja közelében mozog, mivel sokan attól tartanak, hogy a kínai részvénypiacok kitartó gyengesége gazdasági válságot kelt a régióban.

Mindezek mellett évek óta nem láthattunk olyan mértékű részvényeladási hullámot a tőzsdéken, mint ami éppen most bontakozik ki. Ennek fő oka, hogy hétfőn a nyugat-európai, amerikai és ázsiai börzék 5-8 százalékos zuhanást produkáltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.