Kitört az újabb tőzsdepánik

Hatalmas bizonytalanság és félelem uralkodott hétfőn a világ tőzsdéin, ami a hazai börzét is elérte.

Wiedemann Tamás
2015. 08. 25. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fekete napjuk volt a világ tőzsdéinek tegnap, miután a nyugat-európai, amerikai és ázsiai börzék lapzártakor 5-8 százalékos zuhanást produkáltak. A hazai parkettet sem kímélte az újabb pénzügyi krízis: miközben a forint árfolyama is zuhant, napközben a 315-316-os szintig gyengült az euróval szemben, és a magyar állampapírhozamok enyhén emelkedtek a másodlagos piacokon.

Lényegében három fő oka van a legfrissebb tőzsdepániknak. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint az első és legjelentősebb esemény a kínai jegybank közelmúltbeli döntése, ami alapján 2, majd 1,6 százalékkal leértékelte a jüan árfolyamát, hogy útját állja az ázsiai gazdaság további lassulásának. Elbizonytalanodtak az elemzők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed őszre tervezett kamatemelésével kapcsolatban is. A harmadik ok a görög belpolitikai válság folytatódása, miután Alexisz Ciprasz kormányfő a múlt héten bejelentette lemondását. Az elemző szerint a tőzsdék pánikreakcióját leginkább a többszörös bizonytalanság fűti, kérdés, hogy a következő napokban, hetekben mi történik.

A pekingi központi bank a kínai fizetőeszköz leértékelésével igyekszik támogatni a gazdasági növekedést – fejtette ki részletesebben az elemző. Balatoni András szerint a jüan gyengítése nagyobb versenyelőnyt ad az exportnak. Ez ugyanakkor drágítaná az importot, ami érzékenyen érinti a fejlett piacok gazdaságait. A félelmeket tovább táplálta, hogy a vártnál is rosszabb lett a kínai feldolgozóipar augusztusi teljesítményét mérő index, miközben a pénteken közölt adat szerint a beszerzésimenedzser-index hat és fél éves mélypontra süllyedt. Emellett a kínai gazdaság lassulása csökkenti a nyersanyagok iránti keresletet, ami esetükben áreséshez vezet.

Az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) októberi szállítású jegyzése az ázsiai kereskedésben 3 százalékos csökkenés mellett 39,18 dollárnál járt hordónként tegnap reggel, de a határidős kereskedésben az északi-tengeri Brent olajfajta jegyzése is 2,77 százalékkal, 44 dollárra mérséklődött. (A helyzet komolyságát jól jelzi, hogy a Brent árfolyama 2009 márciusa óta nem volt a 45 dolláros szint alatt.) Tovább gyengítette az olaj árát az az iráni bejelentés is, miszerint a szankciók feloldása után az ország növelné a kitermelést egy olyan piaci helyzetben, amikor egyébként is túlkínálat van.

Balatoni András szerint a jüan leértékelésének és az olajárak csökkenésének inflációmérséklő hatása is van az egész világgazdaság tekintetében, ami újabb bizonytalanságot visz az amerikai kamatpolitikába. Bár a piacok az elmúlt időszakban beárazták a Fed közelgő kamatemelését, a csökkenő inflációs nyomás miatt elképzelhető, hogy az amerikai jegybank mégsem emeli a rátát. (Tompíthatják a Fed döntésével kapcsolatos aggodalmakat, hogy egyes elemzői vélemények szerint az amerikai gazdaság a várt 3,2 százalékos ütemben nőhetett a második negyedévben. Ez ugyanis megerősítheti az amerikai jegybank kamatemelési hajlandóságát.) A globális piac azonban elsősorban most Kínára figyel, vagyis az ottani hatóságok döntésétől függ, hogy milyen irányt vesz a jelenlegi krízis.

A pánikhangulat ellenére Balatoni András úgy véli, hazánk most sokkal jobb helyzetben vészelheti át az esetleg kitörő válságot, mint a hat évvel ezelőtti krízist. – Továbbra is sérülékenységet okoz, hogy viszonylag magas a külföldi befektetők részaránya a hazai államadósságon belül. Egy piaci turbulencia esetén eladói nyomás alakul ki a kockázatosnak vélt államkötvények terén – mondta az elemző. Jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a külföldiek részaránya a hazai adósságon belül. – Emellett pozitív a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozási programja is, amelynek során a belföldi intézményi szereplőket, elsősorban a bankokat ösztönzik állampapír-vásárlásra – tette hozzá. Balatoni András szerint a forint árfolyam-ingadozását mérsékli az elmúlt időszakban tapasztalt masszív külkereskedelmi többlet: egy árfolyamcsökkenés után ugyanis az exportőrök bejönnek a piacra, és eladják az eurót, ami stabilizálja a hazai valuta árfolyamát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.