Fejvesztve menekül a pénz a tőzsdékről

Évek óta nem láthattunk olyan mértékű részvényeladási hullámot a tőzsdéken, mint ami éppen most bontakozik ki.

MNO
2015. 08. 24. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélyrepüléssel indítottak, majd még inkább vörösbe fordultak Európa főbb tőzsdeindexei hétfőn, igazodva a kínai gazdaság hűlése miatti negatív globális hangulathoz. A páneurópai Stoxx Europe 600 hatszázalékosnál nagyobb mínuszban is járt, magyar idő szerint délután öt óra tájban négy és fél százalék körül volt az esés. Az ennyire összetett indexek esetében (éppen a rengetegféle komponens miatt) már 1-2 százalékos mozgás is jelentősnek számít, 6 százaléknál többet 2008 óta nem esett ez a mutató. A budapesti BUX 5,67 százalékkal zárt alacsonyabban, mint az előző kereskedési napon, a vezető részvények közül leginkább a Molt adták a befektetők, de az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is vaskos mínusszal fejezte be a napot.

Ugyanekkor a főbb európai mutatók közül a londoni FTSE-100 4,67, a frankfurti DAX-30 4,7, a párizsi CAC-40 5,34 százalékos süllyedést mutatott, ami a korábbi némi korrekció után újabb mélypontokat jelentett, az FTSE például hároméves minimumértékét érte el.

A befektetők további volatilitásra készülhetnek – figyelmeztetett közlemény útján a UBS befektetési igazgatója, Mark Haefele, aki azonban hozzátette, hogy a fejlett piacokon a belföldi fundamentumok továbbra is jók, így összességében továbbra is felfelé mozdulhatnak az indexek. A szakember a kínai, oroszországi és brazíliai gazdasági gyengélkedéssel magyarázta a részvénytulajdonosok idegességét.

A harminc legnagyobb iparvállalat, a Dow Jones Industrial Average (DJIA-30) index a kereskedés vége előtt bő másfél órával 2,2 százalék, az S&P-500 index 2,5 százalék, a Nasdaq Composite 2,2 százalék veszteséget mutatott. A DJIA-30 a kereskedés első perceiben 1089 pontot veszített, amit azonban a visszavásárlás perceken belül felére csökkentett. A DJIA index az év eleji értékénél közel tíz százalékkal, az S&P-500 közel hét százalékkal, a Nasdaq Composite bő három százalékkal áll alacsonyabban.

A DJIA komponensei között egészen csillagászati zuhanásokat is láthattunk, az Apple például több mint 28 százalékkal volt lejjebb, mint az előző záráskor, de a Chevron például 37, a Boeing 22, a General Electric 21, a Cisco és a Microsoft 18-18, a Nike 14 százaléknyit perecelt.

Eközben a volatilis időszakokban menekülő eszköznek számító arany unciánkénti ára növekedésnek indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.