Vége a Jégbüfének

63 év után bezár a legendás cukrászda a pesti bálvárosi Párisi Udvar valamennyi üzlethelyiségével együtt.

MNO
2015. 08. 25. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton nyit ki utoljára a Ferenciek terén álló Párisi Udvar leginkább szem előtt lévő üzlethelyisége, a Jégbüfé, 1952 óta üzemelt – írja az Origo. A még megtalálható összes üzlet is lehúzza a rolót, a palotát tavaly megvásárló Mellow Mood Group ugyanis hamarosan megkezdi az épület felújítását. A fejlesztők vendéglátóhelyeket, rendezvényhelyszínt és ötcsillagos apartmanhotelt álmodtak a helyszínre.

A portál értesülései szerint a Jégbüfé tulajdonosa szeretne a környéken maradni, de olyan drágák a bérleti díjak, hogy egyelőre nem talált másik helyszínt. Az ikonikus üzlet augusztus 29-én nyit ki utoljára, akkor akciókkal várja a vásárlókat, hogy kiárusítsa a megmaradt készletet. Ezután is elérhetők lesznek a termékek, csak nem a Ferenciek terén, hanem a Fény utcai üzletben, a berendezést is hozzájuk viszik át, és még nem tudják, megnyit-e valaha újra a belvárosi cukrászda.

Rogán Antal, az V. kerület volt polgármestere tavaly májusban jelentette be hivatalosan, hogy 2,1 milliárd forintért értékesítették a Párisi Udvart. A szerződést a tulajdonos által meghatalmazott Mellow Mood Group ügyvezető igazgatóival írta alá Budapesten. A korábban üzletekkel, lakásokkal, műtermekkel működő műemléki épület felújítására az önkormányzatnak nem volt pénze, és biztosak voltak abban, hogy a következő években sem tudnak több milliárd forint uniós forrást szerezni a fejlesztésre. A fejlesztők befektetőt vontak be az ingatlan megvételébe, a fejlesztést és az üzemeltetést pedig maguk vállalják. A szerződés felújítási garanciákat is rögzít, két éven belül engedélyes terveket kell letenni, hét éven belül pedig be kell fejezni a fejlesztést. Az épületet a műemléki előírások szerint újítják fel.

Az V. kerületi önkormányzat korábban évekig jogi vitában állt a Jégbüfével, a Blikk információi szerint százmilliós nagyságrendű összeget követeltek vissza a cukrászdán, amiért 15 éven keresztül nem mentek bele a bérleti díjak emelésébe, így végeredményben 1990 körüli áron bérelték a helyiséget. Rogán Antal akkor azt nyilatkozta a lapnak, az új tulajdonosnak aligha érdeke, hogy távozzon onnan a Jégbüfé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.