Biztonságos gyermekülések

A fogyasztóvédelmi hatóság csak jelöléssel kapcsolatos hiányosságokat tárt fel.

Bodacz Péter
2015. 09. 08. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár minőségi kifogást nem találtak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szakemberei az autóba szerelhető gyerekülések piacán, a termékek 13 százalékánál találtak jelöléssel, leírással kapcsolatos hiányosságokat. Az NFH weboldalán elérhető vizsgálati jelentés szerint összesen 120 kereskedelmi egységben 546-fajta – menetiránynak háttal rögzíthető, alternatív övútvonallal rendelkező és ISOFIX, vagyis biztonsági öv nélkül, az autó ülésére gyárilag szerelt kampókkal rögzíthető – gyermekülést ellenőriztek, és 72 esetben emeltek kifogást. Az azonosító jelölés részleges vagy teljes hiányát 13-fajta eszköznél tapasztalták a felügyelők, míg 12 modell csak vonalkóddal volt beazonosítható. A biztonságos beszerelést, illetve a használatot segítő magyar nyelvű használati útmutató 26 típusnál hiányzott.

A gyártó nevét és címét nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően tüntették fel 36-fajta ülésnél, az importőr adatainak hiánya pedig 22 típus esetében volt megállapítható. Jó hír ugyanakkor, hogy a biztonságosságot igazoló nemzetközi jóváhagyási jel valamennyi ellenőrzött gyermekülésen megtalálható. Az NFH közlése szerint egyéb jelölések – például a gyártási év megadása, az övútvonal feltüntetése, vagy a gyermek tömegére vonatkozó figyelemfelhívás – több tucat eszköz esetében nem voltak megfelelők, és arra is akadt példa, hogy a menetiránynak háttal rögzíthető üléseknél a kötelező figyelmeztető címke hiányzott.

A fogyasztóvédelmi hatóság megállapította: a biztonsági gyermekülések jogszabályi előírásai a jelölések és tájékoztatók tekintetében kellően ismertek a gyártók és a kereskedelmi tevékenységet végzők körében, ezért a termékkör ellenőrzése a jövőben szúrópróbaszerűen javasolt.

Mint azt az NFH felidézte, a biztonsági gyermekülések használata 2002 óta kötelező. A vonatkozó jogszabály szerint a személygépkocsi hátsó ülésén utazó, 12. életévét még be nem töltött és 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket ilyen eszközben kell rögzíteni. Ez alól csak az mentesül, akinek a személygépkocsija nem alkalmas gyermekülés beszerelésére, illetve aki több gyermeket akar szállítani, mint ahány gyermekülés beszerelhető. Kivételt képez továbbá az az eset is, ha a gyermek a gépkocsi övével biztonságosan rögzíthető. Az ellenőrzés célja az előírásoknak nem megfelelő ülések kiszűrése volt, valamint az, hogy a forgalmazott termékek megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. A gyermeküléseket érintő, az elmúlt hetekben lefolytatott ellenőrzéshez hasonló korábban 2006-ban és 2009-ben volt, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal közösen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.