Ehetetlen lecsókolbász a Spartól

Bőrkaparék, csirkepép és szója kerül a gyanúsan olcsó, húsnak álcázott termékekbe.

Horváth Attila
2015. 09. 08. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudom, de nem is akarom – válaszolta az eladó a Sparban, amikor megkérdeztük, hogy vajon mi lehet a 690 forintos saját márkás lecsókolbászbán. Múlt hét szerdán ért véget az üzletlánc egy hétig tartó akciója, 1090 forint helyett 690-ért kínálták terméküket, és mi kíváncsiak voltunk rá, mivel is áll szemben a szűk pénztárcájú vagy éppen kísérletező kedvű vásárló. Egy meglepő választ nem várt helyről, a Spar ügyvezető igazgatójától is kaptunk egy múlt heti sajtótájékoztatóan. – Ezt a nem túl magas minőségű terméket saját üzemünkben állítjuk elő. Azért ilyen az árazása, mert arra törekszünk, hogy a haszon a vásárlónál maradjon – mondta az üzletlánc magyarországi első embere. Az akció utolsó napján vásároltunk fél kilogrammot a hentespultban ebből a nem túl magas minőségű termékből, ekkor közölte az eladó, hogy nem igazán kíváncsi az összetételére.– Ennyi pénzért nem lehet húst kapni – jelentette ki egy élelmiszer-ipari szakközépiskola tanára. Szerinte a hasonló termékekben leginkább csirkepép és szója van. Ezeknek rendkívül magas a vízfelvevő képessége, így a hasonló áruk tele vannak folyadékkal. Egy másik fontos összetevő a bőrkaparék. Ez általában a disznó bőrének megperzselt részéből készült, amit ledarálnak, és beleteszik a kolbászba. A konkrét termékről nem szeretett volna nyilatkozni, de általánosságban így jellemezte a hasonló árú és jellegű élelmiszereket. Elmondta, ha néhány óra hűtőben töltött idő után a kolbászunk úgy néz ki, mintha izzadna, azaz víz jelenik meg a héján, akkor valószínűleg rendkívül sok szóját és vizet tartalmaz.Az összetevők miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordultunk, szerettük volna bevizsgáltatni a Spar lecsókolbászát. Ők azonban azt a tájékoztatást adták, hogy több tízezer forintba kerülne az eljárás, ha érzékszervi mintát is kérünk, akkor még többe. Ezért inkább úgy döntöttünk, hogy magunkat vetjük alá egy emberkísérletnek, és megpróbáljuk megreggelizni a 345 forintnyi rózsaszín, kemény masszát. A tanár tanácsára először hosszában félbevágtuk, hogy lássuk, milyen színű és mekkora darabkák vannak benne. Találtunk jó néhány bőrdarabra emlékeztető képződményt, a legfurcsábbak az apró, fehér négyszögek voltak. Állaguk kifejezetten kemény volt, első ránézésre emészthetetlennek tűntek.Forrásban lévő vízbe tettük a lecsókolbászt, és vártuk az eredményt. Néhány perc alatt a kétszeresére duzzadt, és zsíros, piros levet lövellt magából a fazékba. Körülbelül tíz percig hagytuk főni, aztán kivettük a fazékból. A tányéron megszurkáltuk, egyből elkezdett bőven vizet ereszteni magából. Egyetlen karikát vágtunk magunknak, hogy megkóstoljuk a képződményt. Sikerült megrágni és lenyelni, de az íze semmire sem emlékeztetett, talán egy kicsit a gyerekkori műanyag játékokra. Csak a környékbeli macskák jártak jól a Spar akciós lecsókolbászával végzett kísérletünkkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.