Nem tudom, de nem is akarom – válaszolta az eladó a Sparban, amikor megkérdeztük, hogy vajon mi lehet a 690 forintos saját márkás lecsókolbászbán. Múlt hét szerdán ért véget az üzletlánc egy hétig tartó akciója, 1090 forint helyett 690-ért kínálták terméküket, és mi kíváncsiak voltunk rá, mivel is áll szemben a szűk pénztárcájú vagy éppen kísérletező kedvű vásárló. Egy meglepő választ nem várt helyről, a Spar ügyvezető igazgatójától is kaptunk egy múlt heti sajtótájékoztatóan. – Ezt a nem túl magas minőségű terméket saját üzemünkben állítjuk elő. Azért ilyen az árazása, mert arra törekszünk, hogy a haszon a vásárlónál maradjon – mondta az üzletlánc magyarországi első embere. Az akció utolsó napján vásároltunk fél kilogrammot a hentespultban ebből a nem túl magas minőségű termékből, ekkor közölte az eladó, hogy nem igazán kíváncsi az összetételére.– Ennyi pénzért nem lehet húst kapni – jelentette ki egy élelmiszer-ipari szakközépiskola tanára. Szerinte a hasonló termékekben leginkább csirkepép és szója van. Ezeknek rendkívül magas a vízfelvevő képessége, így a hasonló áruk tele vannak folyadékkal. Egy másik fontos összetevő a bőrkaparék. Ez általában a disznó bőrének megperzselt részéből készült, amit ledarálnak, és beleteszik a kolbászba. A konkrét termékről nem szeretett volna nyilatkozni, de általánosságban így jellemezte a hasonló árú és jellegű élelmiszereket. Elmondta, ha néhány óra hűtőben töltött idő után a kolbászunk úgy néz ki, mintha izzadna, azaz víz jelenik meg a héján, akkor valószínűleg rendkívül sok szóját és vizet tartalmaz.Az összetevők miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordultunk, szerettük volna bevizsgáltatni a Spar lecsókolbászát. Ők azonban azt a tájékoztatást adták, hogy több tízezer forintba kerülne az eljárás, ha érzékszervi mintát is kérünk, akkor még többe. Ezért inkább úgy döntöttünk, hogy magunkat vetjük alá egy emberkísérletnek, és megpróbáljuk megreggelizni a 345 forintnyi rózsaszín, kemény masszát. A tanár tanácsára először hosszában félbevágtuk, hogy lássuk, milyen színű és mekkora darabkák vannak benne. Találtunk jó néhány bőrdarabra emlékeztető képződményt, a legfurcsábbak az apró, fehér négyszögek voltak. Állaguk kifejezetten kemény volt, első ránézésre emészthetetlennek tűntek.Forrásban lévő vízbe tettük a lecsókolbászt, és vártuk az eredményt. Néhány perc alatt a kétszeresére duzzadt, és zsíros, piros levet lövellt magából a fazékba. Körülbelül tíz percig hagytuk főni, aztán kivettük a fazékból. A tányéron megszurkáltuk, egyből elkezdett bőven vizet ereszteni magából. Egyetlen karikát vágtunk magunknak, hogy megkóstoljuk a képződményt. Sikerült megrágni és lenyelni, de az íze semmire sem emlékeztetett, talán egy kicsit a gyerekkori műanyag játékokra. Csak a környékbeli macskák jártak jól a Spar akciós lecsókolbászával végzett kísérletünkkel.

Határsértés: nagyfokú rendőri intézkedés zajlott a hétvégén