Elmélyítenék a gazdaságpolitikai együttműködést

A növekedés beindításáról is tárgyaltak az uniós pénzügyminiszterek.

MTI
2015. 09. 11. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyminiszterek véleményt cseréltek az Európai Beruházási Terv helyzetéről. A terv középpontjában álló Európai Stratégiai Beruházási Alap (European Fund for Strategic Investment – EFSI) célja – a gazdaság fellendítése érdekében – az Európa-szerte alacsony beruházási hajlandóság növelése, magánforrások bevonásával.Varga Mihály jelezte, hogy az Európai Beruházási Terv fő irányaival Magyarország egyetért, de fontos, hogy a kevésbé fejlett pénzügyi piacokkal rendelkező tagállamok is megfelelően részesedjenek abból. A terv hatékony megvalósítása eseten lehetőséget biztosíthat a növekedés beindítására az egész unió számára – mondta a miniszter.Az utóbbi években az agresszív adótervezési technikák és a tagállamok közötti adóverseny eredményeként a vállalkozások effektív adóterhelése jelentősen csökkent. Az agresszív adótervezés és a nemzeti adóbevételek csökkenése nemkívánatos jelenség, így Magyarország általánosságban támogatja az adóelkerülés és adócsalás elleni megújult és összehangolt küzdelmet.A magyar álláspont szerint ugyanakkor az uniós szintű minimum effektív adóztatás előírása nem a tisztességes adóversenyhez vezetne, hanem az uniós szerződésekben is rögzített tagállami adószuverenitás csorbításához. Az adóverseny a gazdasági élet egészséges jellemzője, így nem lehet cél a korlátozása.Magyarország támogatja az euróövezet erősítését célzó erőfeszítéseket, ugyanakkor a nemzeti valutával rendelkező tagállamoknak meg kell hagyni a mozgásteret, hogy a felzárkózáshoz vezető utat szabadon megválaszthassák – hangsúlyozza a közlemény.A pénzügyminiszterek szombaton a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) elmélyítéséről is tárgyalni fognak. Az öt uniós intézmény (Európai Bizottság, Európai Tanács, Eurogroup, Európai Központi Bank, Európai Parlament) elnöke által jegyzett, a témában kiadott júniusi dokumentum az európai monetáris unió stabilitása és a szorosabb integráció érdekében tartalmaz kezdeményezéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.