Félmilliárd eurós különtámogatás a tejtermelő gazdáknak

Az Európai Bizottság a drámai mértékű tejpiaci árzuhanás miatt kíván segíteni a kompenzációval.

MTI
2015. 09. 07. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katainen az EU-országok agrárminisztereinek tanácskozása előtt nyilatkozott. A rendkívüli ülésen, amelyet kifejezetten a tejpiacon előállt helyzet miatt hívtak össze, Magyarországot Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára képviseli.

Az ülés többórás késéssel kezdődött. Előzőleg a nyomott tejárak miatt traktoros felvonulással tiltakozó tejtermelő gazdák hatalmas felfordulást okoztak a hétfő reggeli csúcsforgalomban egyes Brüsszelbe vezető, illetve brüsszeli közutakon. Mintegy kétszáz traktor vonult a kelet felől Brüsszelbe vezető A3/E40-es autópályán a belga főváros EU-negyedébe, ahol a nap folyamán utcai és köztéri incidensek követték egymást. Egyes radikális demonstrálók autógumikat égettek, a rendőrök könnygázt vetettek be.

A magyar termelők az önköltségi ár alatt, literenként 75 forintért adják el a tejet a feldolgozóknak – mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az M1 csatornán augusztus 18-án, szeptember 4-én pedig lépéseket kér, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége azonnali lépéseket kért a kormánytól és Brüsszeltől is a kedvezőtlen tejpiaci helyzet miatt.

Az EU-ban idén tavasszal megszüntették a termelés felső tűréshatárait tagországonként kijelölő kvótarendszert. Emellett nehézségeket okoz az uniós országok mezőgazdasági termékeire kivetett orosz importstop is. Az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján azonban a szóvivő megerősítette azt a korábbi brüsszeli álláspontot, hogy a tejkvóták rendszerének egyszer s mindenkorra vége.

Bizottsági források szerint a félmilliárdot abból az összegből akarják kiutalni, amit – még a kvótarendszer hatálya alatt – a kvótákat túllépők fizettek be büntetésként. Ilyen pénzek kifizetéséhez nem kell a tagállamok hozzájárulása. Az agrárminiszteri tanácskozásról kiszivárgott hírek szerint a tagországok képviselői kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy növeljék az állami támogatásokat a tejszektor számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.