Kína magánbefektetőket kíván bevonni az állami vállalatokba

A reform pozitív hatással lesz a gazdasági növekedés lendületére, és fenntarthatóbbá teszi.

MTI
2015. 09. 14. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai állami Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a szerkezetátalakítási terv egyebek között a vegyes tulajdonlási forma bevezetését is magában foglalja magánbefektetők bevonásával az állami vállalatok tulajdonosi körébe. A beszámoló nem bocsátkozott a terv részleteibe, csak annyit közölt, hogy a programtól 2020-ra várnak számottevő eredményt.Az állam a Hszinhua jelentése szerint „nem fogja kikényszeríteni a vegyes tulajdonosi formát”, és határidőt sem szab meg az alkalmazására, hanem minden egyes vállalat számára akkor teszi azt lehetővé, ha megértek rá a feltételek.„A reform pozitív hatással lesz a gazdasági növekedés lendületére és fenntarthatóbbá teszi” – kommentálta a tervet a China Centre for International Economic Exchanges (CCIEE) gazdasági kutatóintézet igazgatója. A részleges privatizáció nagyban hozzájárul majd az állami vállalatoknál az irányítási folyamatok és az ösztönző rendszerek kiegyensúlyozásához – tette hozzá.A Hszinhua beszámolója szerint az állami vállalatok többféle külső befektető bevonásával diverzifikálhatják majd tulajdonosi struktúrájukat és az ország vezetése a jelenleginél jóval több állami céget fog arra bátorítani, hogy tőzsdére vigye részvényeit. Az állam elsősorban az olaj- és gázipari, energiaipari, vasúti és távközlési vállalatokba szeretne magánbefektetéseket bevonni.Az állami vállalatok teljes privatizálására nem kerül sor – közölte a Hszinhua hírügynökség. A program célja az állami vállalatok innovációs képességének és nemzetközi versenyképességének javítása a tulajdonosi szerkezet átalakításával.A kínai kormány 111 vállalatot tart központi irányítás alatt a SASAC (State-owned Assets Supervision and Administration Commission) közvetítésével. Az önkormányzatok 25 ezer vállalatot irányítanak. Az állami vállalatok összesen 7,5 millió alkalmazottat foglalkoztatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.