Nagybevásárlás kezdődhet energetikai piacon

A GE megkapta az Európai Bizottság engedélyét az Alstom energiaipari üzletágának átvételéhez.

MTI
2015. 09. 08. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság keddi közleménye szerint a GE megvásárolhatja az Alstom erőművi és áramelosztó berendezés üzletágát azzal a feltétellel, hogy az erőművi üzletág nagy teljesítményű (erőművi) gázturbina gyártó részlegét átadja az olasz Ansaldo vállalatnak, amely így a bizottság szerint megfelelően erős konkurenciát lesz majd képes támasztani a világpiacon.

A főként erőművekben alkalmazott nagy teljesítményű gázturbinák világpiacán a GE az első, az Ansaldo pedig az ötödik legnagyobb szereplő. Az olasz vállalat az Alstom gázturbina aktiváinak átvétele után a harmadik-negyedik legnagyobb piaci szereplővé léphet elő. A második legnagyobb szereplő a piacon a Siemens, a negyedik pedig a Mitsubishi Hitachi Power Systems.

Az Alstom egyéb erőművi (nem gázturbinás) üzletága, áramelosztó hálózati berendezés üzletága, megújítható energia üzletága átvétele ellen Brüsszel nem támasztott kifogást.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos a döntést bejelentő közleményben hangsúlyozta, hogy az Alstom erőművi gázturbina üzletágának átadása az Ansaldo vállalatnak a garancia arra, hogy az európai fogyasztók és vállalatok továbbra az innováció és a magas technológiai ismeretek haszonélvezői maradjanak. Elmondta, hogy örömére szolgált engedélyezni „az Európa üzleti nyitottságát és külföldi befektetések számára vonzó magas technológia színvonalát képviselő” tranzakciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.