Nőtt az idegenforgalom júliusban

A szálláshelyek bruttó árbevétele 17,6 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit.

MTI
2015. 09. 10. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szálláshelyek bruttó árbevétele 17,6 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit, és 43,2 milliárd forintot tett ki. Ebből a szállásdíjbevétel 27,5 milliárd forint volt, 19,9 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest. A vendéglátás 7,5 milliárdos bevétele 12,0, az egyéb bevételek pedig 15,2 százalékkal emelkedtek, 8,2 milliárd forintot tettek ki. A szállodák júliusi szobakihasználtsága átlagosan 4,7 százalékponttal, 66,7 százalékra emelkedett.
Júliusban a külföldi vendégek száma 12,2, az általuk eltöltött 1 millió 755 ezer vendégéjszaka 12,1 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban emelkedett, a Dél-Alföldön viszont csökkent. A júliusi vendégforgalom nagysága alapján a hat legjelentősebb küldő ország mindegyikéből két számjegyű növekedést mutatott a kereslet: a legdinamikusabban az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból gyarapodott a vendégéjszakák száma 28, illetve 23 százalékkal, továbbá a lengyel, a holland, a német és a cseh turisták vendégforgalma is 15-18 százalék közötti ütemben nőtt.

 

 

A belföldi vendégek száma 12,2, az általuk eltöltött 2 millió 189 ezer éjszaka 7,5 százalékkal bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom mind a kilenc turisztikai régióban nőtt. A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint euróval szembeni havi átlagárfolyama 2 forinttal, 312 forintra gyengült – közölte a KSH. Széchenyi-pihenőkártyával 9,3 százalékkal többet költöttek júliusban. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2249 egység fogadott el pihenőkártyát, 3 milliárd 58 millió forint értékben. Január–júliusban a szálláshelyek 6,7 százalékkal több, összesen 14 millió 395 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 7 millió 233 ezer, a belföldi vendégek 7 millió 162 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek vendégéjszakáinak száma 6,6, a belföldieké 6,9 százalékkal nőtt. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,8 százalékponttal, 52 százalékra emelkedett az első fél évben. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11,0 százalékkal több, 201 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január–júliusban. A SZÉP-kártya felhasználási értéke 3,9 százalékkal nőtt, összesen 9 milliárd 903 millió forintot költöttek vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.