Sínen a Budapest–Belgrád vasút

A bevándorlási válság ellenére folynak a kínai–magyar–szerb egyeztetések.

Bodacz Péter
2015. 09. 19. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmilyen mértékben nem akadályozza a szerb–magyar határszakaszt is érintő bevándorlási krízis a Budapest–Belgrád vasútvonal tervezett rekonstrukcióját – közölte lapunk megkeresésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az elfogadott ütemtervnek megfelelően a Kínai Export-Import Bank 2015. augusztus 15-ig megküldte a fejlesztéssel kapcsolatos indikatív pénzügyi ajánlatát, amelynek részletes kiértékelése folyamatban van. A megvalósításhoz szükséges szerződések tartalmában 2015. október végéig kell megegyezniük a feleknek. A közös szándék az – emelte ki az NFM –, hogy a megállapodásokat legkésőbb november végén alá lehessen írni.

Jelenleg a beruházás pénzügyi feltételeit, az együttműködés módját tartalmazó magyar–kínai kormányközi és finanszírozási szerződések előkészítése zajlik. A műszaki részletekről párhuzamosan szerb–magyar szakértői szintű egyeztetések is folynak – közölte a tárca. Azt tehát egyelőre nem tudni, hogy a szerb és a magyar főváros közötti kötöttpályás fejlesztésbe bekapcsolják-e a nemzetközi vasúti forgalomból jelenleg kimaradó Szegedet. A tényleges munka a szükséges engedélyek megszerzése, a tervek kidolgozása, a finanszírozási forrás biztosítása és a szükséges nemzetközi megállapodások aláírása után kezdődhet meg.
A Magyar Közlönyben másfél héttel ezelőtt jelent meg az a határozat, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazta a nemzeti fejlesztési, valamint a külgazdasági és külügyminisztert, hogy kössenek megállapodást a Kínai Népköztársaság kormányával a vasútvonal felújításáról. Ezt megelőzően –2013 novemberében – a három ország miniszterelnökei arról állapodtak meg, hogy hárommilliárd dolláros – 813 milliárd forintos – kínai hitelből végzik a fejlesztést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.