A KKM nonszensznek nevezte a Quaestor-híreszteléseket

A valóság az, hogy sem a KKM, sem a minisztérium felügyelete alatt álló vállalatok nem fektettek be 72 milliárdot.

MTI
2015. 10. 21. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelték: a valóság az, hogy sem a KKM, sem a minisztérium felügyelete alatt álló vállalatok nem fektettek be 72 milliárd forintot a Quaestornál.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a Quaestornál az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítő számlája, úgynevezett értékpapírszámlája volt. Ezen értékpapírok alapján gyakorolja a KKM a tulajdonosi jogokat az Eximbank felett – magyarázták.

Hozzátették: ezek forgalomképtelen részvények, amelyek előállítása jogszabály alapján történt. A pénz, a 72 milliárd forint pedig természetesen az Eximbankban volt.

A KKM-nél hangsúlyozták: a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. a tőkéjét állampapírban helyezte el a Quaestornál, ennek 3,8 milliárd forintos értéke visszakerült az MNKH-hoz.

Végül azt is közölték, hogy az államháztartási törvény nem tiltja az állami vállalatoknak, hogy az államkincstáron kívül helyezzenek el állampapírokat.

Az MSZP szerint „pofátlanul hazudik” a kormányzati propaganda, ugyanis nem kártalanították a Quaestor-károsultak 98 százalékát. Szakács László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának és brókerbotrány-albizottságának szocialista tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) adatokat közölt a Quaestor-kártalanításról.

A Beva múlt pénteken arról tájékoztatott, hogy október 15-ig mintegy 86,1 milliárd forint kártalanítási összeget utalt át a kifizetéseket intéző OTP-nek, így 31 078 ügyfél, a Quaestor-kötvényekre vonatkozó kártalanítási eljárásban igényt benyújtóknak már 98 százaléka juthat hozzá a részére járó összeghez.

Szakács László szerint az igazság az, hogy a károsultak 98 százaléka kapott valamennyi pénzt, de csak azok, akik fiktív kötvényt vásároltak, és azt a Quaestor Értékpapír Zrt.-től vették meg.

Az ellenzéki politikus azt mondta, újra fel kell szólítani a Fidesz-kormányt, hogy tartsa be a törvényeket, és ne hazudja azt, hogy a károsultak 98 százaléka ki lett fizetve.

Az MSZP-s képviselő kitért arra, hogy a Quaestor-károsultak a nap folyamán a Legfőbb Ügyészség előtt tüntettek, és 22 kérdést tettek fel az ügyben. Szakács László azt mondta, Polt Péter legfőbb ügyész most tartja beszámolóját a Ház előtt, így van alkalma megkérdezni tőle, amit a károsultak szerettek volna.
Példaként azt említette, hogy miért csak a Quaestor-ügy kirobbanása után 10 nappal történtek az első nyomozati cselekmények.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.