Kisebb várost is képes ellátni az új mátrai erőmű

A 30 hektáron kialakítandó szolármezőn 72 480 napelemet helyeztek el.

MTI
2015. 10. 14. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mátra lábánál mintegy 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült létesítmény 16 megawatt teljesítményű. A fejlesztéssel Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújulóenergia-erőműve jött létre.

A cég tájékoztatása szerint a Mátrában, az Őzse-völgyi zagytározó sík felületén 30 hektáron kialakítandó szolármezőn 72 480, déli irányba tájolt napelemet helyeztek el. Az innen nyert energiát a meglévő távvezeték-hálózatba táplálják be, ezzel egy kisebb város, mintegy négyezer háztartást képesek ellátni zöldenergiával.

A felerészt az erőmű által biztosított forrásból, felerészt pedig fejlesztési adókedvezmény igénybevételével megvalósult beruházás mintegy 24 ezer tonnával csökkenti a magyarországi szén-dioxid-kibocsájtást.

„Maradni fogunk, és a magyar energiagazdaság minden szereplőjével közösen fogjuk alakítani a magyarországi energiagazdálkodás jövőjét” – jelentette ki Marie-Theres Thiell, a Mátrai Erőmű Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, utalva arra, hogy az RWE éppen húsz esztendeje van jelen Magyarországon.

Hangsúlyozta, hogy ma az RWE-csoporton belül is büszkék erre egyedülálló létesítményre, bár 2013-ban, a beruházás tervezésekor még komoly „turbulenciák” jellemezték a magyar energiagazdaságot, és a német cégcsoport még korántsem volt biztos abban, hogy további fejlesztéseket kíván végrehajtani Magyarországon.

Bernhard Lüschper, a részvénytársaság igazgatóságának elnöke arról beszélt, hogy egy fotovoltaikus erőmű megépítése újfajta gondolkodásmódot feltételez. „Gondolatváltás időszakát éljük, jól látható, hogy van jövőjük az ilyen irányú fejlesztéseknek” – jelentette ki.

A Mátrai Erőmű Zrt. 74 százalékban a német RWE Power AG, illetve az EnBW-csoport tulajdonában van, 26 százalékát pedig a Magyar Villamos Művek Zrt. birtokolja.

A 950 megawatt beépített teljesítménnyel rendelkező erőmű Magyarország legnagyobb lignittüzelésű erőműve és az energiaszektor második legnagyobb áramtermelő üzeme, amely a teljes magyar éves villamosenergia-felhasználás 15 százalékát állítja elő.

A mintegy 2100 embert alkalmazó társaság nettó árbevétele 101,5 milliárd forint, adózott eredménye pedig 8,9 milliárd forint volt 2014-ben, 2013-ban pedig 95,6 milliárd forint nettó árbevételt és 10,5 milliárd forint nyereséget könyvelt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.