Mégsem csak helyben lakó vehet földet?

Az állami földeladási programban elég csak telephelyet fenntartani az adott térségben.

Tóth László Levente
2015. 10. 13. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 15-től teszik közzé a pályázható állami földek helyrajzi számát – mondta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a novemberben kezdődő licit néhány hét alatt lebonyolódik. A miniszter szerint az árverésen helyben élő, magyar állampolgár földművesek vehetnek részt. „Helyben lakó, földművesnek minősülő, magyar állampolgárságú” természetes személyek vehetnek részt a programban a vonatkozó kormányrendelet-módosítás szerint is. A földforgalmi törvényben azonban nemcsak magyar gazdálkodót jelent a „földműves” fogalma, hanem tagállami állampolgárt is, aki szakképzett vagy három éve szakmai, kiegészítő tevékenységet folytat. Földműves az is, aki a legalább negyedrészt tulajdonában álló, hazai agrár termelőszervezet munkájában személyesen is közreműködik.

Ezt a kört bővíti ki a már említett kormányrendelet-módosítás úgy, hogy olyan földműves is vehessen állami földet, aki nem lakik helyben, ám a „mezőgazdasági üzemközpontja” olyan településen van, amely az adásvétel tárgyul szolgáló föld fekvése szerinti településtől legfeljebb 20 kilométerre van. – Akad hasonló definíció is a földforgalmi törvényben, csakhogy az helyi illetőségű jogi személyre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetre vonatkozik. Más kérdés, hogy ezt most a természetes személyekre próbálják érteni. Mivel a telephely is meglehetősen tágan értelmezhető, a földárveréseken akár balatoni telekkel rendelkező „álgazdák” is licitálhatnak majd – vélik szakértők.

Az országgyűlési felszólalások egy része is a tervezett földeladásokról szólt tegnap. A Fidesz képviselője, Győrffy Balázs szerint most kell versenyképessé tenni a magyar gazdatársadalmat a 2020 utáni időszakra, amikor tovább élesedik a helyzet. Sallai R. Benedek, az LMP képviselője arra kérte a kormányt, ne privatizáljon minden olyan területet, ahol korrupciót sejt. Az LMP szerint földekre azért van szükség, mert a vidék mindig a rövidebbet húzza, és a kormánynak eszköz kell a kezébe, hogy ezen változtasson. Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője is kezdeményezte, hogy a kormány vonja vissza az állami földeladás tervét. A földeladás a nemzeti vidékstratégiával is ellentétes, miszerint növelni kell az állami földek mértékét – vélekedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.