Földforgalmi törvény: nem lett meg a kétharmad

Csak a kormánypártok támogatták.

MTI
2015. 11. 17. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament Győrffy Balázs fideszes képviselőnek, az agrárkamara elnökének javaslatára elfogadta a földforgalmi törvény módosítását 128 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 24 tartózkodás mellett. Az előterjesztés kétharmados többséget igénylő – a sarkalatosságra vonatkozó – passzusa viszont nem kapta meg a kellő szavazatot, mert csak a kormánypártok támogatták.

A kormánypárti politikus eredeti előterjesztése szerint a bérbeadó a szerződés megkötését követő két év után igazíthatta volna a piaci árakhoz a haszonbérleti díjat, azonban a törvényalkotási bizottság módosító javaslata alapján a Ház úgy döntött: a bérleti díjat a bérbeadó személyében bekövetkezett tulajdonosváltást követő 90 napban – ezt követően pedig három évenként – emelheti meg az új bérbeadó.
Győrffy Balázs indítványa alapján az új bérbeadó külön díj ellenében szakértői becslést kérhetett volna az agrárkamarától a piaci haszonbérleti díj összegéről, az erre vonatkozó rendelkezéseket azonban törölték a törvényalkotási bizottság indítványára.

A törvénymódosítás alapján ha a haszonbérlő nem ért egyet a bérbeadó kezdeményezésével, akkor az annak kézhezvételétől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül bíróságtól kérheti a piaci haszonbérleti díj meghatározását. Ellenkező esetben a bérleti díjat a kezdeményezésben megjelölt mértékben módosítottnak kell tekinteni.

Győrffy Balázs a parlamenti vitában előterjesztését azzal indokolta: egyenlő feltételeket kell teremteni a gazdáknak, sokan ugyanis jelenleg a piaci ár negyedét-ötödét fizetik bérleti díjként, a piaci áron földet vásárlókat pedig megilleti, hogy a területért piaci bérleti díjat számoljanak fel.

Az ellenzéki pártok már korábban közölték, nem támogatják a törvény módosítást, ahogy az állami földek értékesítését sem. A földárverések hétfőn kezdődtek, Győrben jobbára valódi licit nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.