Komoly baj lehet az ukrán atomerőművekben

A felrobbantott távvezetékek nem csak az Oroszországhoz tartozó Krím félszigetet veszélyeztetik.

MNO
2015. 11. 23. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal, hogy támadás érte a távvezetékoszlopokat – aminek következtében megszakadt a villamosenergia szállítás Ukrajna és a Krím félsziget között –, vészhelyzet állt elő az ukrán atomerőművekben – számolt be róla a RT.

Az orosz fennhatóság alatt álló Krím félsziget kénytelen volt önálló tartalékenergiára váltani, miután a szomszédos Ukrajnában felrobbantották a távvezetékoszlopokat, ami pedig áramszünetet eredményezett.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy a krími tatár aktivisták és az ukrán Jobb Szektor tagjai blokkolták a helyreállítási munkálatokat, de azt is hozzátették, hogy akkor nem gördítenek akadályt a javítási munkák elé, ha a helyreállítást követően nem csatlakoztatják az ukrán hálózatba az oroszok által bekebelezett Krím félsziget rendszerét.

Jurij Katich, az ukrán energetikai vállalat Ukrenergo igazgatóhelyettese korábban azt mondta, hogy a villamosenergia-tornyokat akkora kár érte, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a Kijev és Nikolajev régiók közel fele áram nélkül marad.

Mintegy kétmillió ember maradt részlegesen vagy teljesen elektromos áram nélkül a Krím félszigeten. Minden nagyobb város tartalék energiaforrásra kapcsolt, de egyelőre áramkimaradásokat jelentettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.