Nő a nyugdíj, de nem eléggé?

A nyugdíjasok fogyasztói kosarában lévő termékek ára az átlagnál jobban emelkedik.

Hajdú Péter
2015. 11. 21. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre 1,6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán szavai szerint a változtatások hozzávetőlegesen 2,6 millió embert érintenek. A politikus emlékeztetett, hogy a kormány mind öt évvel ezelőtt, mind tavaly azt vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét. – Az elmúlt években a nyugdíjak reálértéke jelentőse nőtt a kedvező inflációs adatoknak köszönhetően – tette hozzá.

Lapunknak nyilatkozva Matics Ágnes nyugdíjszakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a most bejelentett, inflációkövető emelést minimumként írja elő a törvény. Az alapkövetelmény ugyanis az, hogy a nyugdíjak ne veszítsék el értéküket. – Persze, ha jobban megnézzük – tette hozzá a szakember –, az inflációkövetés nem jelenti automatikusan azt, hogy a nyugellátás megőrizné az értékét. A pénzromlás mértékének meghatározásakor ugyanis a nemzetgazdaságban átlagos fogyasztói szokások alapján kialakított árváltozás jelenti az adott évi inflációt, de ettől akár jelentősen is eltérhetnek a nyugdíjasok fogyasztói szokásai, így más lehet a fogyasztói kosaruk tartalma. Az idősebbek például kevesebb tartós fogyasztási cikket vásárolnak, ezzel szemben a kosarukban jelentős helyet foglalnak el az élelmiszerek, s gyógyszerekre is többet költenek, mint az átlag. Ebből a szempontból biztosan rosszabbul járnak a nyugdíjasok. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a százalékos emelés a nagyobb jövedelműeknek kedvező, a kisnyugdíjasoknak járó emelés alig érezhető.

– Azt tudnám elképzelni, hogy a nyugdíjemelésre szánt pénzt – ez esetben az 1,6 százaléknak megfelelő összeget – ne százalékos formában osszák ki, hanem mindenki kapna egy fix összeget, akkorát, amennyi az emelésre szánt összegből egy-egy nyugdíjasra jut. Ebben az esetben a kisebb jövedelemmel rendelkezők relatíve nagyobb emeléshez jutnának, a jobb anyagi viszonyok között élők pedig kisebbhez.

Kérdésünkre a szakember elmondta, életben van az az intézkedés, amely lehetővé – de nem kötelezővé – teszi, hogy a 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedés függvényében a kormány kiegészítő nyugdíjemelésről döntsön. A Matics Ágnes által idézett szabály szerint ha a GDP nem éri el a három százalékot, a nyugdíjemelés nagyságát kizárólag a tervezett infláció mértéke határozza meg, és a nyugellátásokat az inflációval megegyező mértékben kell megemelni. Ha a GDP-növekedés három és négy százalék közötti, a nyugdíjemelés számításánál az infláció mértéke mellett húszszázalékos arányban a tervezett országos nettó átlagkereset-növekedés mértékét is számításba kell venni. Ez az arány negyven, illetve ötven százalékra emelkedik abban az esetben, ha a GDP-növekedés négy, illetve öt százalék közötti mértékre változik, illetve meghaladja az öt százalékot.

Ebből következik, hogy nagyobb lehetne a nyugdíjemelés, ha elérné a három százalékot a növekedés mértéke, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentése szerint az idei év első kilenc hónapjában 4,2 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek. Így a bruttó kereset elérte a 243 ezer, a nettó pedig meghaladta a 159 ezer forintot.

A pártok közül a szocialisták keveslik az emelés mértékét. Szerintük a magyar gazdaság teljesítőképességéhez és a nyugdíjas fogyasztói kosárhoz viszonyítva is kevés a mostani növekmény. Számításaik szerint a 28 500 forintos minimálnyugdíj esetében alig 456 forintos növekedésről van szó, ami nagyon messze van az általuk elvárt ötvenezer forintos nyugdíjminimumtól. A Fidesz ezzel szemben eredményként értékeli, hogy sikerült megőrizni a nyugdíjak értékét. Közleményük szerint több marad a dolgozók és a nyugdíjasok zsebében is jövőre, mint az idén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.