időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona

MTI
2015.11.27. 09:55

Egy lakosra már bő hárommillió forintnyi megtakarítás jut.

A napilap szerint a kötelezettséggel csökkentett pénzügyi eszközök mennyisége év közepére elérte a 30 879,8 milliárd forintot a szektorban, amely 45,7 százalékkal több a három évvel korábbinál, de 14,9 százalékkal túlszárnyalja a tavaly második negyedévit is.

A Világgazdaság szerint mindez azt jelenti, hogy június végén már átlagosan 3,133 millió forintnyi pénzügyi megtakarítás jutott minden egyes magyar emberre, míg három évvel korábban egészen pontosan egymillió forinttal kevesebb volt ez az összeg.

A lap szerint a pénzügyi vagyon igen gyors emelkedése nem meglepő, hiszen az utóbbi években a háztartások hitelfelvételi kedve drasztikusan csökkent, miközben komoly mértékben növelni kezdték megtakarításaikat.

A megtakarítási formák nyertesei az állampapírok: ezek mennyisége 2012 júniusa és 2015 közepe között majdnem háromszorosára, 2704 milliárd forintra emelkedett, így már csaknem 9 százalékot hasítanak ki a megtakarítási tortából – olvasható a Világgazdaságban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.