Az áramüzletbe is bekavarhat az Ákos-affér?

Akadozik az Elmű és az ÉMÁSZ lakossági üzletrészek állami átvételének lezárása.

MNO
2015. 12. 22. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ákos-botrány óta akadozik az állam és a német hátterű két áramcég közötti adásvétel lezárása, amit január elejére céloztak meg a felek – írta a Népszabadság. A német RWE irányítása alatt álló, a tőzsdén is forgó Elmű és ÉMÁSZ cég hétfői rendkívüli közgyűlése felhatalmazást adott az igazgatóságoknak, hogy eladják a lakossági ellátást is magában foglaló Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-t, valamint két részletben az ügyfélszolgálati leányvállalatot 2016. január 1-jével az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-nek.

Az idén májusban aláírt szándéknyilatkozattal megalapozott tárgyalási folyamat ugyanakkor a lap értesülései szerint az Ákos-botrány óta akadozik. A Népszabadság forrásai szerint a cég közgyűlésén is elhangzott a tárgyalások elhúzódására utaló megjegyzés, miszerint az állami oldalról nem tapasztalható az az aktivitás, amely szükséges volna az adásvétel január eleji lezárásához. A lap arra emlékeztet, hogy múlt hét szerdán a német hátterű Magyar Telekom Kovács Ákosnak az Echo TV-ben tett, nagy hullámot vert kijelentései miatt megvonta a kormányközeli könnyűzenész szponzori támogatását, amit a kormány a szólásszabadság korlátozásaként értékelt, és felszólította az állami intézményeket a távközlési céggel kötött szerződéseik felmondására. Orbán Viktor kormányfő ennek nyomán állítólag minden német hátterű céggel érzékeltetni kívánja túláradó dühét – fogalmaz a Népszabadság szerzője.

Ettől még az Elmű–ÉMÁSZ Zrt., valamint az ügyfélszolgálati leányvállalat eladása akár meg is valósulhat a határidőként kezelt időpontig. Már csak azért is, mert a január 1-jei dátum szerepel a szándéknyilatkozatban, és a kormány – különösen Lázár János – több tájékoztatón elköteleződött ebben az ügyben. A lap forrásai szerint a folyamat megakadását az is mutatja, hogy késik egy a tranzakcióval kapcsolatban jó ideje várt kormányhatározat is.

Az Elmű–ÉMÁSZ azért adja el a lakosságit is magában foglaló úgynevezett egyetemes szolgáltatást, mert a tevékenység a kormány által megszabott alacsony tarifák miatt veszteséges.

A Népszabadság írásában azt is taglalja: egyelőre az sem világos, hogy miből fogják finanszírozni az állam részéről a tevékenység átvételét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.