Folytatódnak a botrányos földlicitek

Fazekas Sándor agrárminiszter szerint semmi jelentősége nincs annak, hogy ki kinek a rokona.

MN-összeállítás
2015. 12. 05. 5:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvános földárverésen semmi jelentősége nincs annak, hogy ki kinek a rokona. Bárki részt vehet a licitáláson, aki a törvényi előírásoknak megfelel. Egy liciten az nyer, aki többet ad az adott területért – válaszolta lapunk érdeklődésére Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A tárcavezetőnél azt követően érdeklődtünk rokonsága földszerzése ügyében, miután a Hír TV bemutatta, hogy unokatestvérének fia, Bekecs Péter hétfőn, egy szolnoki árverésen 100,5 millióért vásárolt állami földeket, amelyek bérleti jogát még a második Orbán-kormány alatt nyerte el. Ezzel a nyilatkozattal a miniszter megtörte a hallgatást, ugyanis a sajtó eddig hiába faggatta az ügyről. Földadásvételekről a csütörtöki kürtőskalácsos sajtótájékoztató keretében sem kívánt szólni, a rokonait firtató kérdésre pedig azt válaszolta, hogy az állami földekkel kapcsolatban azokat keressék, akik vásároltak ilyen földet, vagy akik eladtak.

Ugyanakkor Fazekas a mostani nyilatkozattal valószínűleg elébe ment a Jobbik országgyűlési képviselője, Magyar Zoltán hétfőre ígért kérdésének. A politikus a következőt tudakolná meg a minisztertől a parlamentben: hogyan lehetséges az, hogy rokonsága tarol az árveréseken, illetve a tárcavezető barátja, a csak névrokon Fazekas Szabolcs is megvehette az általa eddig bérelt 400 hektár nagy részét.

Tegnap is folytatódott a botrányok sora, ezúttal az egyik kishantosi földparcella székesfehérvári árverésén. A szó szoros értelmében vett csetepaté úgy indult, hogy Ács Sándorné, az egykori biogazdaság vezetője kifogást akart benyújtani az árverési bizottságnak, szerinte ugyanis a kishantosi földeket nem lehet elárverezni, hiszen per alatt állnak, ráadásul terhek is vannak rajtuk. Ekkor egy biztonsági őr odalépett Ács Sándornéhoz, és megpróbálta kitépni a kezéből a papírt, az árverési bizottság egyik tagja pedig arra szólította fel, hogy menjen máshová, és Székesfehérvár egy másik árverési irodájában adja be ezt a kifogást.

„Még annyi tiszteletet sem érdemeltünk a 22 éves munkánk után, hogy tisztességesen elszámoljanak velünk. Fel sem merül senkiben, hogy ezt nem csinálják meg, pedig a szerződés szerint kötelező elszámolni az előző bérlővel. Nekünk több mint 19 millió forinttal tartozik a Nemzeti Földalap, és kénytelenek voltunk ebben az ügyben is pert indítani. Tehát perekkel és kötelezettségekkel terheltek a földek, és ezeket így nem lehetett volna licitre engedni. Ezt pontosan tudja a Nemzeti Földalap is” – hívta fel a figyelmet Ács Sándorné. A földterületre egyébként kizárólag a jelenlegi bérlő licitált, így kikiáltási áron, 53 millió forintért jutott hozzá a több mint 52 hektárhoz.

A jövő héten a Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. által bérelt földeket árverezik Dunaújvárosban, kedden pedig a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. által bérelt területek eladását kezdik el Békéscsabán. Utóbbi helyszínen már a keddi napon kalapács alá kerül egy olyan terület is, amelynek kikiáltási ára több mint 430 millió forint. Kérdés, ki tud ennyit adni a szóban forgó földdarabért, ami nem kicsi: 154 hektár. A rá kötött haszonbérleti szerződés azonban – ahogy több más mezőhegyesi föld esetében is – csak 2037. január elsején jár le.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.