Megállapodtak: nagyon sokba fog kerülni a két atomerőmű

Az építési munkálatokat jövő év elején kezdik meg a bangladesi fővárostól 160 kilométerre.

MTI
2015. 12. 26. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumban két, egyenként 1200 watt teljesítményű erőmű megépítéséről állapodott meg a két ország. A két projekt összesen 12,65 milliárd dollárba (1 dollár=288 forint) fog kerülni. Az építési munkálatokat jövő év elején kezdik meg a bangladesi fővárostól 160 kilométerre fekvő Ruppur mellett – közölte a bangladesi tudományos és technológiai minisztérium szóvivője.

A projekt költségeinek közel 90 százalékát Oroszország finanszírozza, a kölcsön – amelynek a kamata a Libor plusz 1,75 szálék – visszafizetését 28 éven belül, 10 év türelmi idővel vállalta a bangladesi fél. A tervek szerint az első erőművet 2022-ig, a másodikat 2023-ig helyezik működésbe. A bangladesi pénzügyminiszter közölte, az új generációs reaktorok élettartama 60 év, amit további 20 évvel meg lehet hosszabbítani. A megegyezés alapján a Roszatom üzemelteti az erőműveket az első évben, ami alatt a nukleáris üzemanyag költségeit is magára vállalja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.