Óriásfúzióra készülnek az amerikai vegyiparban

Noha még hátravan a versenyhatósági jóváhagyás, a két konszern már megegyezett.

MTI
2015. 12. 11. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyhatóság jóváhagyása esetén DowDuPont néven 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű cég jön létre, de nem hosszú időre, mert később három önálló tőzsdén jegyzett vállalatra akarják feldarabolni a konszernt. Ez megkönnyítené a versenyhatósági hozzájárulás elnyerését és elősegítené a nagyobb nyereségtartalmú termékek előállítását, a termelés racionalizálását, mintegy 3 milliárd dollár költségmegtakarítással járna és „adózási szempontból rendkívül hatékony” lenne. A három önálló vállalat agrárkemikáliák, speciális vegyszerek és műanyagok előállítására szakosodna. A részvénycsere keretében úgy alakították ki az átváltási arányokat, hogy a DuPont és a Dow részvényeseinek egyenlő részesedésük lesz az új vállalatban.

A valaha volt legnagyobb iparági fúzió révén a világ legnagyobb vegyipari vállalata jönne létre, letaszítva a trónról a német BASF konszernt. A DowDuPont árbevétele elérné a 90 milliárd dollárt. A tranzakciót várhatóan 2016 második felében zárják le. A trösztellenes hatóság jóváhagyása azonban nem vehető biztosra, mert a mezőgazdasági és ipari vegyszerek két vezető gyártója egyesülne, és a vállalat feldarabolása sem feltétlenül oszlat el minden aggodalmat.

Két nagy múltra visszatekintő vállalat fuzionálna. Az E.I du Pont de Nemours and Companyt 1802-ben lőporgyártásra alapították, a Dow Chemical Company pedig 1897-ben alakult bróm és ipari fehérítő anyagok előállítására.

Az utóbbi években mindkét vállalatot komolyan érintette, hogy a mezőgazdasági termények árának esése miatt erősen csökkent a kereslet a mezőgazdasági kemikáliák iránt, amit csak részben ellensúlyozott, hogy a földgázár csökkenése költségmegtakarítással járt a műanyaggyártásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.