Veszélyben van a bankkártyával fizetők 90 százaléka?

Súlyos hiányosságot fedeztek fel német biztonsági szakértők a bankkártyás fizetések folyamatában.

kn
2015. 12. 29. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikus következményekkel járhat a bankkártyák használata – kongatta meg a vészharangot egy ismert német biztonsági szakértő. Karsten Nohl, a berlini Security Research Labs munkatársa súlyos hibát fedezett fel ugyanis az európai bankkártyaolvasó terminálokban, véleménye szerint gyakorlatilag minden mágnescsíkkal és PIN-kóddal működő kártya érintett lehet – írja a Motherboard.vice.com. „Ez az első alkalom, hogy egy világszerte használt fizetési szoftvernél ilyen súlyos – jelenleg megoldhatatlan – problémát fedezünk fel” – emelte ki Nohl. A hackerek ugyanis képesek voltak ellopni az áldozatok PIN-kódjait, illetve le tudták olvasni a kártya mágnescsíkján tárolt adatokat. És az még hagyján, hogy elhalászták a kártyaadatokat, de sikerült a fizetési hálózaton belül egy tetszőleges kártyaolvasó eszköznek kiadva magukat, észrevétlenül pénzt utalniuk egy általuk ellenőrzött számlára Németországban.

Biztonsági kutatók öt nagyobb EC-Cash hálózatüzemeltető cég bankkártyaolvasóit tesztelték Németországban. A vizsgált eszközök két különböző működési elvre támaszkodnak, de mindkét rendszer ugyanazt a szoftvert használja. A két különböző – fizetési eszközök által használt – szoftverprotokoll egymástól eltérő támadási felületet kínál. Az úgynevezett ZVT-protokoll lehetővé teszi a hackereknek a PIN-kód és a személyes adatok elhalászását. Ehhez a támadó küld egy digitálisan aláírt kérelmet a bankkártyaolvasónak, ami megadja a célszemély PIN-kódját. A hackernek ezt követően már csak azt kell megvárnia, hogy az áldozat tranzakciót indítson. Majdnem minden bankkártyaolvasó a ZVT-protokollt használja, így becslések szerint a bankkártyával fizetők 90 százaléka ki van téve ilyen típusú támadásnak – mondta Nohl a Motherboardnak.

Nohl szerint nemcsak a Németországban vásárlók vannak kitéve a rendszer súlyos hiányosságainak, hanem a többi ország bankkártyahasználói is, lévén, hogy hasonló protokoll alapján működik az összes bankkártyaolvasó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.