A Gazprom felbontotta a Déli Áramlat-megállapodást

Saját tulajdonában álló céggel bontott szerződést.

MTI
2016. 01. 20. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervek szerint 15,5 milliárd euróba kerülő Déli Áramlat-projekt keretében évi 67 milliárd köbméter orosz földgáz jutott volna Európába. A vezeték egy 931 kilométer hosszú szakasza a Fekete-tenger alatt húzódott volna. E szakaszt a South Stream Transport építtette és működtette volna.

A Gazprom szerdán a száz százalékban saját tulajdonában lévő South Stream Transport céggel bontotta fel a szerződést. Korábban szó volt arról, hogy a South Stream Transport aktíváinak egy részét a Török Áramlat építésekor felhasználják, de a terv megvalósítását felfüggesztették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014. december elején Törökországban jelentette be, hogy Oroszország az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat tervének megvalósítását. Néhány héttel később, 2014 végén a Gazprom azt közölte, hogy kivásárolja európai partnereinek részesedését a leállított Déli Áramlat-gázvezetékprojektben.

A South Stream Transport holdingvállalatban 20 százalékos részesedése volt az olasz ENI vállalatnak, 15 százalékos tulajdonjoga a német BASF vállalathoz tartozó Wintershallnak és 15 százaléka a francia EDF-nek. A fennmaradó 50 százalékos tulajdonrész eddig is a Gazpromé volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.