A Toyota tulajdonába kerül a Daihatsu

A cég így erősítené pozícióját a feltörekvő piacokon népszerű kisautó kategóriában.

MTI
2016. 01. 29. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Toyota a Daihatsu részvényeinek 51,2 százalékával rendelkezik, a többit részvénycserével kívánja felvásárolni. A Toyota 0,26 saját részvényt ad a Daihatsu-részvényekért. A Daihatsu papírját július 27-én vezetik ki a tőzsdéről.

A 660 köbcentis motorokra szakosodott Daihatsu teljes tulajdonba vételével a Toyota a feltörekvő piacokon népszerű kisautó kategóriában kívánja erősíteni pozícióját. Indonéziában 15 százalékos, Malajziában 20 százalékos piaci részesedése van a Daihatsunak.

A japán miniautó-piacon 30 százalékos részesedéssel rendelkező Daihatsu értékesítési csatornáit tudja majd kiterjeszteni a Toyotának köszönhetően, és csökkentheti egyúttal beszerzési költségeit is.

A Daihatsu legnagyobb konkurense a Suzuki, szintén 30 százalékos részesedéssel rendelkezik a japán miniautó-piacon.

A Toyota és a Daihatsu 1967 óta folytat üzleti együttműködést. A Daihatsu 1998 óta működik a Toyota érdekeltségeként.

Tavaly a Daihatsu globális eladásai 13,3 százalékkal estek vissza, ami 0,8 százalékkal 10,15 millióra csökkentette a Toyota-csoport eladásait. A Toyota még így is megszerezte a világpiaci elsőséget a Volkswagen 9,93 milliós eladásai előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.