Csúszik az Elmű állami átvétele

Egyes források szerint a pénz, mások szerint viszont politikai eltökéltség hiányzik.

Illés József
2016. 01. 09. 4:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késik az Elmű–ÉMÁSZ társaságcsoport lakossági áramszolgáltató cégének, az Elmű– ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Nyrt.-nek az állami tulajdonba vonása.

A kormány még tavaly decemberre ígérte a tranzakció lezárását, ám az adásvételi szerződéseket mégsem írták alá. Iparági forrásaink arról számoltak be, hogy a tízmilliárd forint körülire becsülhető vételárról, illetve annak fizetési ütemezéséről nem jutottak egyezségre a felek. Míg más hírek szerint a politikai eltökéltség hiányzik az ügylet befejezéséhez. A vevő az állami kézben lévő ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., az adásvétel finanszírozása pedig értesüléseink szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kölcsönéből történik. Első lépcsőben az eredeti tervek szerint az üzletrész ötven százalékát ez év január elejétől, másik ötven százalékát pedig 2017. január 1-jével vette volna át az állami közműcég.

Ez azonban elmaradt, holott a kormányzat tényként állította, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. január elején a cégfelvásárlás révén kilép az árampiacra.

Az Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-t tavaly augusztusban hozta létre az Elmű Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. azzal a céllal, hogy ebbe a cégbe szervezzék a lakossági szolgáltatási tevékenységet. Majd a két áramszolgáltató anyavállalata, a német RWE ezt a céget adta volna át az állami közműholdingnak, az ügyfelekkel együtt. Az Elmű Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. több mint kétmillió budapesti, főváros környéki, illetve észak-magyarországi fogyasztója december elejétől át is került az Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Nyrt.-hez. Erről az elszámolószámla kíséretében az elmúlt hónapban kaptak tájékoztatást a felhasználók, akiknek a váltás kapcsán semmilyen teendőjük nincs.

Az Elmű–ÉMÁSZ csoport tulajdonosa, az RWE konszern még májusban írt alá szándéknyilatkozatot a kormányzat képviselőivel az ügyletről. A megegyezés részeként az RWE értékesíti az MFB-nek hazai villamosenergia-elosztó társaságai 49 százalékos tulajdonrészét is. Ez  azt jelenti, az állami bank megveszi az Elmű Hálózati Elosztó Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. 49 százalékos tulajdonrészét. A készülő megállapodás kitér arra is, hogy a szintén állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a jelenlegi 26,15 százalékról 49 százalékra növelheti részesedését a mátrai erőművet üzemeltető társaságban, amelyet jelenleg ugyancsak az RWE ellenőriz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.