Folytatódnak a mézvizsgálatok

A laboratóriumba küldött minták csaknem ötödét a Klenáncz Méhészet valamelyik termékéből vették.

Tóth László Levente
2016. 01. 23. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután több, a Klenáncz Méhészetből kikerült, méznek látszó termékről külföldi laboratóriumi vizsgálatok alapján kiderült, hogy hamisítvány, megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), mikor kezdik el vizsgálni a Klenáncz József egyéni vállalkozó méhészetében készített „mézeket”. – Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az éves mintavételi terv alapján a kereskedelemben kapható mézeket – más élelmiszerekhez hasonlóan – minden évben rendszeresen vizsgálja – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nébih. Emellett – tették hozzá – kiemelt célellenőrzések, szúrópróbaszerű hatósági mintavételezések, illetve közérdekű bejelentés alapján végzett kivizsgálások is történnek. Felhívták a figyelmet arra, hogy a múlt év második felében egy uniós projekt, majd közérdekű bejelentések, valamint célellenőrzés formájában is kiemelt figyelmet kapott a mézellenőrzés. Ennek során 168 mintát vettek nemcsak a kiskereskedelemben, hanem mézkiszerelő üzemek telephelyein is.

A kereskedelemben nagyobb mennyiségben forgalmazott mézek érthető módon nagyobb eséllyel kerülhetnek be az országos vizsgálatba, mint azok, amelyek kevesebb üzlet polcain találhatók meg, véli a Nébih. A hatósági minták jelentős része a nagyobb kapacitású méztermelők, az országosan forgalmazó vállalkozások termékeiből kerül ki. Így a Klenáncz Méhészet termékeiből vett minták aránya már 2015 második felében is az országosan mintázott termékekhez viszonyítva 18,5 százalék volt. Ezek között – az eddigi eredmények alapján – voltak kivétel nélkül természetes méznek bizonyuló magyarországi mézek, ezekkel találkozhatnak is a vásárlók a kereskedelemben. Az EU-s, illetve unión kívüli feliratú keverék mézek között az ellenőrök találtak hamisítottat is, a forgalmazásukat haladéktalanul megtiltották. Volt közöttük természetes méz is, amely jogszerűen forgalmazható, a sütő-főző méz viszont méz megnevezéssel nem hozható forgalomba – hangsúlyozta a Nébih.

Kíváncsiak voltunk arra is, mi a véleménye a Nébihnek arról, hogy az Aldi polcain továbbra is található a Klenáncz Méhészet mézeiből. Ennek kapcsán a Nébih emlékeztetett: tavaly decemberben a Földművelésügyi Minisztériummal együtt felhívta a forgalmazók figyelmét, az „EU és EU-n kívüli” jelölésű mézkeverékeket kizárólag abban az esetben hagyják az üzletek polcain, ha teljesen biztosak az eredetükben és abban, hogy a termékek nem tartalmaznak mesterségesen hozzáadott anyagokat.

Emellett a hatóság azokat a méztételeket, amelyek az új vizsgálati módszer, az NMR (mágneses magrezonancia) alapján nem felelnek meg a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak, azonnali hatállyal kivonta a forgalomból. A mézmintavételek és -vizsgálatok folytatódnak – ígérte a Nébih.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.