Januárral lépett életbe az új devizaszabályozás

A jegybank azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a magyar bankrendszer rövid külföldi forrásokra való ráutaltsága.

MTI
2016. 01. 01. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július végén kihirdetett jogszabályokkal a jegybank azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a magyar bankrendszer rövid külföldi forrásokra való ráutaltsága, és ezáltal mérséklődjön az ország sérülékenysége.

A dmm szigorításával kapcsolatban az MNB kifejtette: 2016-tól stabil forrásként már nem lehet figyelembe venni az egy éven túli devizacsere- (swap-) állományt, valamint száz százalékra emelkedik a dmm elvárt szintje. A devizaegyensúly-mutatóúj szabályozása a mérlegen belüli devizális eltérést korlátozza a mérlegfőösszeg 15 százalékban, ezzel mérsékelve a bankok devizacsere-piacra való túlzott ráutaltságát.

Az új jegybanki szabályozás bevezetésével a bankrendszer rövid külső adóssága az új előírások hatására akár 2-3 milliárd euróval, 6-7 milliárd euróra is csökkenhet 2016 végéig, ami mérlegfőösszeg-arányosan 6 százalékos értéket jelent.

A központi bank korábban emlékeztetett arra, hogy 2007–08 során a rövid külföldi források több mint kétszeres értékre – 8,5 milliárdról csaknem 20 milliárd euróra – nőttek, ami rendszerszintű problémákat okozott a bankrendszerben és a pénzügyi piacokon. 2010-től a megváltozott külső környezet és a gazdaságpolitikai fordulat következtében elindult egy erős mérlegkiigazítás, így a bankrendszer külföldi adóssága a historikus maximumról, 42 milliárd euróról 19,5 milliárdra esett 2015 első negyedévének végére.

Eközben a rövid külföldi adósság 20 milliárdról mintegy 9,5 milliárd euróra zsugorodott. A folyamatos alkalmazkodás ellenére a rövid külső források aránya a bankrendszer mérlegfőösszegéhez viszonyítva még mindig csaknem 9 százalékos arányt képvisel a 2002–03. évi 6 százalékkal szemben – hangsúlyozta az MNB.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek korábban elmondta: a bankszektor minden tagja követni fogja a devizamutatókra vonatkozó új MNB-előírásokat. Hozzátette: a devizamegfelelési és -egyensúlyi mutatók jövőbeni mértékére vonatkozóan több szakmai konzultáción vett részt a bankszövetség, amely a konzultációk során szektorszintű, önkorlátozáson alapuló devizamegfelelési és -egyensúlyi mutatókra tett javaslatot. Ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy a devizafinanszírozás-megfelelési mutató módosítása, illetve az új devizaegyensúly-mutató bevezetése korlátozhatja az aktivitást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.