Nekiment Sorosnak a kínai központi pártlap

Megfigyelők szerint spekulánsok miatt gyengült kedden a hongkongi dollár és a kínai jüan.

MTI
2016. 01. 27. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központi bankok nem avatkoztak be, de a média ismét a veszélyre figyelmeztetett, csakúgy, mint Soros György múlt heti kijelentése után, amikor a magyar származású pénzügyi guru a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, hogy a kínai gazdaság „kemény földet érése” elkerülhetetlen. Akkor azt is jelezte, hogy shortolni készül az ázsiai devizákat. Sorosról köztudomású, hogy volt már több, a tőzsdeindexek zuhanására játszó sikeres üzlete. Ázsiában 1997-ben, a gazdasági válság idején is elsősorban a maláj ringgit és a thai baht gyengülésére játszva shortolt – sikerrel. Nevét összekapcsolják az 1992. szeptember 16-i „fekete szerdával”, a brit font összeomlásának napjával is. Szakértők szerint leegyszerűsítve a kínai jegybank aktuális politikai dilemmája az, hogy stabilan tartsa-e a nemzeti valutát, vagy a gazdaság talpon maradását ösztönözze. Úgy vélik, előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik majd a kötelező banki tartalékráta csökkentése.

Mindeközben Peking igyekszik az állami média segítségével elriasztani a spekulánsokat, nemcsak a gazdasági, pénzügyi következményekre, hanem jogi lépésekre, számonkérésre is figyelmeztet. Egyúttal azt bizonygatja, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának alapjai – noha strukturális átalakításon mennek keresztül –meglehetősen erősek. Mej Hszin-jü, a kereskedelmi minisztérium kutatója a Zsenmin Zsipao című vezető pártlapban úgy fogalmazott, hogy Soros „nyilvánosan háborút indított Kína ellen”, de szerinte kiszemelt „áldozatai”, a jüan és a hongkongi dollár túl fogják élni a támadást. Csen Hszing-tung, egy másik gazdasági szakértő úgy vélte, Soros szavai, hatása a közvéleményre kárt okoz Kínának, hiszen egyfajta támadási kísérlet bejelentéseként hat. Ezért – fogalmazott – Kínának megvan az oka az idegességre. Más szakértők szerint Soros nem háborúzni akar, csupán pénzt csinálni – írja a hongkongi South China Morning Post című lap szerdai számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.