Óriási pofon Kínából

Az elmúlt negyedszázad leggyengébb növekedési számait produkálta az ázsiai szuperhatalom tavaly.

Fokasz Oresztész
2016. 01. 19. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak” 6,9 százalékkal nőtt a kínai gazdaság 2015-ben az előző évhez képest a hivatalos statisztika szerint. Noha ez Magyarországról és a legtöbb fejlett nyugati országból nézve még mindig szinte csillagászati arány, ennyire lassú GDP-növekedést 1990 óta nem produkált a világgazdaság egyik motorjának számító kommunista állam. Figyelemre méltó, hogy bár nem sokkal, de még a központi vezetés által kitűzött 7 százalékos plusztól is elmaradt a tempó. A decemberrel végződött negyedik negyedév 6,8 százalékos adata a 2008–2009-es hitelválság legsötétebb óráit idézi. Az ipari termelés, a kiskereskedelem és a beruházási tevékenység is lassult az év végén, noha Peking bevallottan egy inkább a szolgáltató szektor és a lakossági fogyasztás által fűtött növekedési pályára szeretné állítani a gazdaságot a feldolgozóipar és a hitelekből pörgetett megaberuházások helyett.

Mindezzel együtt a friss számok nagyjából egybeesnek a korábbi elemzői előrejelzésekkel – még ha az elmúlt évtizedek viharos gyorsaságától el is maradt a növekedés. Ezért kérdéses, hogyan reagálnak a piaci befektetők a hírekre, folytatódik-e az elmúlt időszak pánikszerű menekülése a kínai eszközökből, vagy a várakozásoknak többé-kevésbé megfelelő hírek hallatán lenyugszanak-e a kedélyek. A Capital Economics elemzőház szakértője, Julian Evans-Pritchard úgy véli, hogy az ország gazdaságával kapcsolatos aggodalmak túlzóak, a közelmúlt tőzsdei zuhanórepülését pedig inkább az érzelmek és vélelmezések vezérelték, mint a gazdasági fundamentumok.

Igaz, ugyanő arról is nyilatkozott a CNN-nek, hogy meglátásuk szerint valójában 4,5 százalékkal nőhetett a kínai GDP a negyedik negyedévben a hivatalosan közölt 6,8 százalékkal szemben. Ez pedig újabb probléma, hiszen – mint azt az MNO is megírta – valójában gőzünk sincs arról, hogy muzsikál Kína. Korábban a helyi politikai vezetők előmenetele az általuk irányított régió teljesítményétől függött, ezért gyakran előfordult, hogy egyszerűen meghamisították a Pekingbe küldött adatokat, s így az országos számok is torzultak. Ezt a lapunknak nyilatkozó szakértő is elmondta, de a Wikileaks szerint maga Li Ko-csiang is bevallotta, ő pedig már csak tudja, hiszen azóta a miniszterelnöki pozícióig ívelt a karrierje.

A Bloomberg szerint Kínában további monetáris enyhítésre lehet szükség, mert az ipar rossz mutatói már a fogyasztást és a szolgáltatásokat is veszélyeztethetik. Ez azonban tovább gyengítheti a jüant, tovább hajtva a tőkekiáramlást is. Peking másik dilemmája a hírügynökség szerint: hogyan építsék le a felesleges ipari kapacitásokat a termelés komolyabb visszaesése nélkül?

Shane Oliver, az AMP Capital Investors stratégája szerint a GDP-növekedés még mindig gyengélkedik, de nincs összeomlóban, a vezetés által bevezetett serkentő intézkedések segítenek, de többre volna szükség ahhoz, hogy átállítsák a gazdaságot fogyasztásközpontúvá. Egy másik elemző, Daili Wang, a Roubini Global Economics munkatársa úgy jellemezte a helyzetet, hogy a gyengélkedés megboríthatja a törékeny egyensúlyt a növekedés fenntartása és a reformok bevezetése között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.